sobota, 18 marca 2017

Pierogi z kiełbasą

Pierogi, to znany temat, który można powtarzać bez końca, bo wszyscy lubią... 


Tym razem pierogi paprykowe, z mieloną kiełbasą, drożdżowe, pieczone i gotowane. 


Mąkę 1 kg przesiewamy, dosypujemy łyżkę zmielonej papryki, łyżkę soli, rozkruszamy pół kostki
drożdży 50 g, dosypujemy łyżeczkę cukru i zalewamy szklanką ciepłej wody, a jak zaczyn urośnie,
 to dolewamy jeszcze jedna szklankę ciepłej wody, wyrabiamy ciasto i odstawiamy.


Jak ciasto sobie odpoczywa i rośnie, przygotowujemy farsz.


Mielimy/ blendujemy kiełbasę, cebulę, czosnek, dorzucamy jajko, trochę bułki tartej,
pieprz,paprykę, no i coś zielonego... Dokładnie mieszamy do połączenia się składników.


Zagniatamy ciasto, dzielimy, wałkujemy i wycinamy kółka, nakładamy farsz i lepimy.


Polepione pierogi układamy na blacie posypanym mąką,
 potem dzielimy na przeznaczone do gotowania i do pieczenia.


Do piekarnika wkładamy na 20-30 minut w temperaturę 200 st.C


Pierogi do gotowania zalepiamy jeszcze raz robiąc falbankę i wstawiamy garnek z wodą .


W piekarniku pierogi ładnie wyrosną i mamy super przekąskę do zabrania nawet w podróż.


Gdy woda się zagotuje, to wkładamy naszą druga część pierogów i od wypłynięcia gotujemy 3 min.


Jak się ugotują, wyławiamy cedzakiem i hartujemy chwilę w zimnej wodzie...


Podajemy od razu z podsmażoną cebulką,albo  lekko odsmażane lub jak kto lubi...
Natomiast pieczone mamy na potem, do kolacji, na piknik, w podróż, do pracy.


Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. super, proste przepisy z prostych składników :) Brawo za pomysły!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ! Dziękuję ! Pozdrawiam ! co więcej można napisać na taki fajny komentarz :)

      Usuń