Po prostu chleb na niedzielę :) Warto w ten świąteczny dzień mieć na stole świąteczne pieczywo.
Pachnące, chrupiące, domowe i smaczne :)
Potrzebujemy tylko 1 kg mąki 650, 1/2 kost.drożdży- 50g, 2 szkl. ciepłej wody, łyżkę cukru, łyżkę soli.
dwa ugotowane i rozgniecione ziemniaki, z tego upieczemy dwa porządne chleby :)
Zaczyn drożdżowy robimy z wody, cukru, kilku łyżek mąki i drożdży dokładnie mieszając...
potem odstawiamy na 10-15 min. pod przykryciem w ciepłe miejsce i już :)
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, ziemniaki i wyrośnięty zaczyn...mieszamy do połączenia się składników,
... i wyrabiamy ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy razem z naczyniami żaroodpornymi do 225 st.C
Z wyrośniętego ciasta zagniatamy chleby i czekamy na piekarnik :)
Gdy jest 225 st. wyjmujemy naczynia, wkładamy chleb, smarujemy pomadą *** nacinamy,
posypujemy makiem, wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy :)
1/2 h pod przykryciem i 1/2 h bez przykrycia...10 min/225 st., 10 min/200 st., 40min/185 st
Po wyjęciu chleb możemy dopiec na samej kratce,
jeżeli po postukaniu w spód nie ma głuchego odgłosu...~5 min.
Chleb studzimy na kratce ~60-90 min. No i gotowe :)
Smacznego !!!
***pomada- 1/2 szklanki zimnej wody, łyżka mąki i trochę soli...ugotowane ...
do smarowania chleba na gorąco w celu uzyskania chrupiącej skórki :)
Wygląda rewelacyjnie :) już czuję ten zapach :)
OdpowiedzUsuńJaga A ...PACHNIE ZAWSZE CAŁY DOM :) ... Dziękuję !!!!!!!! Myślę, ze ten chleb z domowych jest najlepszy :) ...u nas w domu oczywiście ;-)
UsuńJakoś nie mam przekonania do tych w garczku ale mam już zaczyn więc spróbuję :)
OdpowiedzUsuń...Witam ! Spróbuj, to nic rewelacyjnego, ale coś w tym jest :) posmaruj pomadą :)
UsuńJa zaraz muszę zrobić, bo widzę, że na kolację nie będzie... Życzę smacznego :)a Jak wyszedł żółty ser?
Mam pytanie a ta pomade to trzeba zagotować i gorącym smarować po chlebku
OdpowiedzUsuń...tak gorącą pomadą ...przed włożeniem do pieca....
UsuńWitam-czy naczynie żaroodporne jest wysmarowane czymś przed włożeniem chleba?
OdpowiedzUsuń...można trochę posmarować smalcem lub oliwą... :)
UsuńWitam serdecznie. Właśnie biorę się za chlebek, tylko nie jestem tak do końca pewna jak z tym czasem pieczenia. Łącznie czas pieczenia wynosi 2h ? czy godzinę? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam ! Nie byłem wczoraj tutaj .... czas 1 h ...jest to tak rozpisane ponieważ chodzi o naczynie żaroodporne... generalnie wszystkie chleby upieczemy w czasie 50-60 min zależy od piekarnika...ja mam stary elektryczny więc tak pieke jak opisuję to we wpisach. Żeby nie robić galimatiasu, to można nastawić jedną temperaturę na cały czas pieczenia tj. 200 st.C W FUNKCJI GÓRA/DÓŁ ...I TRZEBA I TAK PRZYPILNOWAĆ jak jest już dobry kolor skórki wyjmujemy chleb i stukamy w spód, jeżeli jest głuchy odgłos to chleb się upiekł...jak nie to dopiekamy na samej kratce 3-5 minut... Pozdrawiam !
UsuńBardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam :)
UsuńMam pytanie, czy naczynia maja byc z przykryciem?, upieklam wczoraj dwa chcebki wyszly super , bardzo dziekuje za przepisy ,ktore sa proste i zrozumiale dal wszystkich , bardzo panstwa pozdrawiam i zycze samych dobrych dni
OdpowiedzUsuń... :) witam :) naczynia z przykrywkami :) tak jak napisałem 1/2 h pod przykryciem :) Generalnie chleb można upiec na sto sposobów i jakieś tam pokrywki tego nie zmienia :) Polecam wszystkie sposoby :) Ważne, żeby smakował i pachniał cały dom :) ... w zakładce pieczywo jest kilka do wyboru :) w naczyniu, foremce, na blasze...jasny- ciemny, przypieczony, bułki maślane i nie tylko :) :) :) Dziękuję za miłe słowa :) :) :) POZDRAWIAM <3 :)
UsuńNajlepszy przepis na chleb. Chrupiący z zewnątrz i miękki w środku. Ja do środka daję jeszcze ziarna słonecznika.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) :) :)
UsuńWitam. Na piekę chleby na zakwasie w 3 l. "garnku" Tuperware. Pod koniec pieczenia na 10 min. zdejmuję pokrywkę. Chleby zawsze się udają.
OdpowiedzUsuńNo i super. pozdrawiam :)
UsuńWitam.
OdpowiedzUsuńI znowu musialam dodac wiecej wody.....
Ale robilam z maki pszenbej 1050.czy to bylo powodem, bo moze nie rozumiem przepisu dwie szklanki wody na 1kg maki troche malo...