niedziela, 26 marca 2017

Chleb.

Po prostu chleb na niedzielę :) Warto w ten świąteczny dzień mieć na stole świąteczne pieczywo.


Pachnące, chrupiące, domowe i smaczne :)


Potrzebujemy tylko 1 kg mąki 650, 1/2 kost. drożdży, 2 szkl. ciepłej wody, łyżkę cukru, łyżkę soli.
dwa ugotowane i rozgniecione ziemniaki, z tego upieczemy dwa porządne  chleby :)


Zaczyn drożdżowy robimy z wody, cukru i drożdży dokładnie mieszając... 
potem odstawiamy na 10-15 min. pod przykryciem w ciepłe miejsce i już :)


Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i wyrośnięty zaczyn...mieszamy do połączenia się składników,
... i wyrabiamy ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia.


Piekarnik rozgrzewamy razem z naczyniami żaroodpornymi do 225 st.C 
Z wyrośniętego ciasta zagniatamy chleby i czekamy na piekarnik :)


Gdy jest 225 st. wyjmujemy naczynia, wkładamy chleb, smarujemy pomadą *** nacinamy, 
posypujemy makiem, wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy :)
 1/2 h pod przykryciem i 1/2 h bez przykrycia...10 min/225 st., 10 min/200 st., 40min/185 st


Po wyjęciu chleb możemy dopiec na samej kratce, 
jeżeli po postukaniu w spód nie ma głuchego odgłosu...~5 min.


Chleb studzimy na kratce ~60-90 min. No i gotowe :)


Smacznego !!! 

***pomada- 1/2 szklanki zimnej wody, łyżka mąki i trochę soli...ugotowane ...
do smarowania chleba na gorąco w celu uzyskania chrupiącej skórki :)

4 komentarze:

  1. Wygląda rewelacyjnie :) już czuję ten zapach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaga A ...PACHNIE ZAWSZE CAŁY DOM :) ... Dziękuję !!!!!!!! Myślę, ze ten chleb z domowych jest najlepszy :) ...u nas w domu oczywiście ;-)

      Usuń
  2. Jakoś nie mam przekonania do tych w garczku ale mam już zaczyn więc spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...Witam ! Spróbuj, to nic rewelacyjnego, ale coś w tym jest :) posmaruj pomadą :)
      Ja zaraz muszę zrobić, bo widzę, że na kolację nie będzie... Życzę smacznego :)a Jak wyszedł żółty ser?

      Usuń