sobota, 11 marca 2017

Chleb pieczony na proszku do pieczenia, bardzo prosty przepis.

Bardzo prosty przepis na chleb, gdy nie ma w domu drożdży, a zakwas "wyszedł" :) ...


...wówczas możemy upiec "chleb na proszku"  :) 


Składniki: 1 kg mąki, 30 g proszku tj. opakowanie, łyżka soli, łyżka cukru, łyżeczka sody, 3 łyżki oleju,
opcjonalnie nasiona lub zioła, 550ml-700ml ciepłej wody... 


Jak zrobić: wszystkie suche składniki wsypać do miski, pomieszać, dolewać wody i dobrze wymieszać 2 min...
ciasto będzie klejące, mokre i takie wkładamy do 2 keksówek 30x11
W foremkach ciasto wyrównujemy łyżką i wygładzamy pędzelkiem, możemy posypać nasionami, ziołami...
tak przygotowane pieczemy 10 min/ 220 st., 15 min/200 st. i ~30 min/180 st. 


Po upieczeniu sprawdzamy chleby stukając czy wydają głuchy dźwięk, jak tak tzn. że się upiekły, 
jeżeli nie to dopiekamy już bez foremek na kratce :)


Smacznego !!! 



7 komentarzy:

  1. a bez sody tez sie uda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uda się :) ...tylko soda "daje powietrze do środka" napulchnia ... trzeba upiec i zobaczyć :) ...

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. :) i jak wypiek ? już zjedzony ? ... pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Składnikiem jest soda a nie ma w składzie nic kwaśnego i urośnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...ale śmiało można dodać 2-4 łyżki octu...( wtedy próbowałem jaki to będzie chleb i upiekłem tak jak opisałem) pod koniec wyrabiania/mieszania... z octem robiłem inne chleby, z zakwasem z ogórków... i takie różne...

      Usuń