sobota, 11 marca 2017

Chleb pieczony na proszku do pieczenia, bardzo prosty przepis.

Bardzo prosty przepis na chleb, gdy nie ma w domu drożdży, a zakwas "wyszedł" :) ...


...wówczas możemy upiec "chleb na proszku"  :) 


Składniki: 1 kg mąki, 30 g proszku tj. opakowanie, łyżka soli, łyżka cukru, łyżeczka sody, 3 łyżki oleju,
opcjonalnie nasiona lub zioła, 550ml-700ml ciepłej wody... 


Jak zrobić: wszystkie suche składniki wsypać do miski, pomieszać, dolewać wody i dobrze wymieszać 2 min...
ciasto będzie klejące, mokre i takie wkładamy do 2 keksówek 30x11
W foremkach ciasto wyrównujemy łyżką i wygładzamy pędzelkiem, możemy posypać nasionami, ziołami...
tak przygotowane pieczemy 10 min/ 220 st., 15 min/200 st. i ~30 min/180 st. 


Po upieczeniu sprawdzamy chleby stukając czy wydają głuchy dźwięk, jak tak tzn. że się upiekły, 
jeżeli nie to dopiekamy już bez foremek na kratce :)


Smacznego !!! 



24 komentarze:

  1. a bez sody tez sie uda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uda się :) ...tylko soda "daje powietrze do środka" napulchnia ... trzeba upiec i zobaczyć :) ...

      Usuń
    2. Proszek do pieczenia to też soda tyle, że z dodatkami aby nie śmierdziała węglanem sodu

      Usuń
  2. Składnikiem jest soda a nie ma w składzie nic kwaśnego i urośnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...ale śmiało można dodać 2-4 łyżki octu...( wtedy próbowałem jaki to będzie chleb i upiekłem tak jak opisałem) pod koniec wyrabiania/mieszania... z octem robiłem inne chleby, z zakwasem z ogórków... i takie różne...

      Usuń
  3. Strasznie się kruszy, proponuję dodać 1 jajeczko :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) wszystko zależy ... ale można dodać różne składniki :) to tylko propozycja przygotowania i zrobiłem/upiekłem może 5 razy na proszku...no i to taki przepis na w razie czego :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Dzisiaj upiekłam.Zamieniłam mąkę zwykłą na orkiszową i dodałam 1 jajko. Fenomenalne!!. Szybko się pieką. Mięciutkie. Jutro piekę ponownie. Wszystko zjedzone. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  5. WitWi czy moge cukier zastąpić ksylitolem?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest pyszny, wczoraj robiłem i pozdrawiam Mistrza. Older Vito.

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam serdecznie. Właśnie testuje przepis który bardzo mi się spodobał. ☺️

    OdpowiedzUsuń
  8. Zaczynam robić chlebek, jestem ciekawa czy będzie ok

    OdpowiedzUsuń
  9. A co z foremkami? Jak je przygotować?

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za przepis! Chlebek wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  11. A te 3 łyzki oleju to się kiedy dodaje?

    OdpowiedzUsuń
  12. Hej! Właśnie upieklismy z chłopakiem, dodaliśmy tylko jajko, i wyszło super! Mega przydatne na kwarantanne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie upiekłam,na 800g mąki pszennej dałam 2lyzeczki sody i tyle samo proszku, 3 szklanki maślanki, sól i ciut cukru oraz różne nasiona i żurawinę, wyrósł pięknie ale czuć go czymś 🤔😒, czy powodem jest soda?

    OdpowiedzUsuń
  14. A u mnie niestety zakalec :( robilam z polowy porcji,w sklepie byla tylko maka owsiana. I dalam margaryne zam oleju i wiecej proszku, bo nie mialam sody. Czy w wypiekach z soda latwiej o zakalca?

    OdpowiedzUsuń