Bardzo prosty przepis na chleb, gdy nie ma w domu drożdży, a zakwas "wyszedł" :) ...
...wówczas możemy upiec "chleb na proszku" :)
Składniki: 1 kg mąki, 30 g proszku tj. opakowanie, łyżka soli, łyżka cukru, łyżeczka sody, 3 łyżki oleju,
opcjonalnie nasiona lub zioła, 550ml-700ml ciepłej wody...
opcjonalnie nasiona lub zioła, 550ml-700ml ciepłej wody...
Jak zrobić: wszystkie suche składniki wsypać do miski, pomieszać, dolewać wody i dobrze wymieszać 2 min...
ciasto będzie klejące, mokre i takie wkładamy do 2 keksówek 30x11
ciasto będzie klejące, mokre i takie wkładamy do 2 keksówek 30x11
W foremkach ciasto wyrównujemy łyżką i wygładzamy pędzelkiem, możemy posypać nasionami, ziołami...
tak przygotowane pieczemy 10 min/ 220 st., 15 min/200 st. i ~30 min/180 st.
tak przygotowane pieczemy 10 min/ 220 st., 15 min/200 st. i ~30 min/180 st.
Po upieczeniu sprawdzamy chleby stukając czy wydają głuchy dźwięk, jak tak tzn. że się upiekły,
jeżeli nie to dopiekamy już bez foremek na kratce :)
Smacznego !!!
a bez sody tez sie uda?
OdpowiedzUsuńUda się :) ...tylko soda "daje powietrze do środka" napulchnia ... trzeba upiec i zobaczyć :) ...
UsuńProszek do pieczenia to też soda tyle, że z dodatkami aby nie śmierdziała węglanem sodu
UsuńMoje się pieką właśnie
OdpowiedzUsuń:) i jak wypiek ? już zjedzony ? ... pozdrawiam :)
UsuńSkładnikiem jest soda a nie ma w składzie nic kwaśnego i urośnie?
OdpowiedzUsuń...jak widać powyżej :) ...
Usuń...ale śmiało można dodać 2-4 łyżki octu...( wtedy próbowałem jaki to będzie chleb i upiekłem tak jak opisałem) pod koniec wyrabiania/mieszania... z octem robiłem inne chleby, z zakwasem z ogórków... i takie różne...
UsuńStrasznie się kruszy, proponuję dodać 1 jajeczko :D
OdpowiedzUsuńWitam :) wszystko zależy ... ale można dodać różne składniki :) to tylko propozycja przygotowania i zrobiłem/upiekłem może 5 razy na proszku...no i to taki przepis na w razie czego :) Pozdrawiam :)
UsuńDzisiaj upiekłam.Zamieniłam mąkę zwykłą na orkiszową i dodałam 1 jajko. Fenomenalne!!. Szybko się pieką. Mięciutkie. Jutro piekę ponownie. Wszystko zjedzone. Polecam!
OdpowiedzUsuńWitWi czy moge cukier zastąpić ksylitolem?
OdpowiedzUsuńJest pyszny, wczoraj robiłem i pozdrawiam Mistrza. Older Vito.
OdpowiedzUsuńPieczemy właśnie chlebek
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie. Właśnie testuje przepis który bardzo mi się spodobał. ☺️
OdpowiedzUsuńZaczynam robić chlebek, jestem ciekawa czy będzie ok
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten przepis.
OdpowiedzUsuńA co z foremkami? Jak je przygotować?
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis! Chlebek wspaniały :)
OdpowiedzUsuńA te 3 łyzki oleju to się kiedy dodaje?
OdpowiedzUsuńHej! Właśnie upieklismy z chłopakiem, dodaliśmy tylko jajko, i wyszło super! Mega przydatne na kwarantanne :)
OdpowiedzUsuńJaka mąka ??
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam,na 800g mąki pszennej dałam 2lyzeczki sody i tyle samo proszku, 3 szklanki maślanki, sól i ciut cukru oraz różne nasiona i żurawinę, wyrósł pięknie ale czuć go czymś 🤔😒, czy powodem jest soda?
OdpowiedzUsuńA u mnie niestety zakalec :( robilam z polowy porcji,w sklepie byla tylko maka owsiana. I dalam margaryne zam oleju i wiecej proszku, bo nie mialam sody. Czy w wypiekach z soda latwiej o zakalca?
OdpowiedzUsuń