--
Mięso płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i przyprawiamy porządnie solą,
czosnkiem, pieprzem i papryką, opcjonalnie na ostro chili...
czosnkiem, pieprzem i papryką, opcjonalnie na ostro chili...
...potem chowamy do lodówki na noc lub nie- ja piekłem od razu...
Przed włożeniem do piekarnika możemy ponacinać z góry żeby lepiej się upiekło ...
...dla zatrzymania soków podsmażamy chwilę na patelni z każdej strony...
Obsmażoną na smalcu szynkę przekładamy do naczynia...podlewamy
tłuszczem z patelni i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
tłuszczem z patelni i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
1,5 kg szynkę pieczemy w 200 st. C przez godzinę przykrytą i potem pół godziny bez pokrywki...
Upieczone mięso musi trochę ostygnąć... zanim pokroimy je na porcje.
Pokrojone kawałki serwujemy na gorąco z czym kto lubi ...ryż, ziemniaki, pieczywo...
Smacznego !
Uwielbiam taką chrupiącą skórkę na wierzchu obiadowego mięska :)
OdpowiedzUsuńOj! Ja też :) ....muszę kupić mięso ze skórą i takie też ponacinać... na pewno będzie smaczne :) ... Ech czasu brakuje :) a jest tyle do wypróbowania. Pozdrawiam !
Usuńten sos.. mozna troszkę zagęścić .. dodać utłuczone suszone grzybki i dopiero miodzio ..
OdpowiedzUsuńWitam ! ...a widzisz :) grzybki stoją na szafce :) ale są zazwyczaj do bigosu :) może następnym razem dodam tylko że ciągle robię coś innego :)...dzięki za wizytę. Pozdrawiam !!!
Usuń