poniedziałek, 6 marca 2017

Chleb z zakwasem z ogórków

Pyszny chleb domowy, upieczony z zakwasem po  ogórkach.


Polecam wypiekanie domowego pieczywa, na pewno się uda i będzie smakować.


Na 1kg  mąki-może być mieszana pół na pół  650 i 1850- potrzebujemy:
a) zaczyn- pół kostki drożdży, łyżkę cukru, pół szkl. ciepłej wody, łyżkę mąki
b) ciasto- 1kg  mąki, 1 łyżkę soli, 3-4 łyżki oleju, ~2 szkl. soku z ogórków


Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy przesianą mąkę i sól.


Potem dodajemy olej , sok z ogórków i wyrabiamy na jednolitą masę.
Jeżeli ciasto jest za miękkie, to dosypujemy mąki, jeśli za twarde dolewamy ciut wody.


Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30-60 minut,można też
wstawić do lodówki w folii na całą noc,następnego dnia będzie jeszcze lepsze.


Po wyrośnięciu dzielimy na pół i zagniatamy chlebki, do 2 keksówek 30 x 11.
Przykrywamy i odstawiamy na 30-60 minut do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce.


Następnie nacinamy, smarujemy rozbitym  jajkiem i posypujemy ziołami lub ziarnami.


Pieczemy w 200 st. C / 45-55 minut- góra/dół


Upieczone chleby wyjmujemy z formy i studzimy na kratce lub na desce.
Najpierw jednak stukamy palcem w spód i gdy jest głuchy odgłos, to o.k.
jeżeli nie ma, to wówczas dopiekamy go na samej kratce, bez blaszki 3-5 minut.


Po minimum 1 godzinie studzenia możemy już kroić chleb dobrym ostrym nożem.


Smacznego !

4 komentarze:

  1. Proszę Pana coś wspaniałego!! Dziś piekłam i smakuje wybornie. Miał Pan rację że znika po 5 minutach �� Dodam że to mój pierwszy chlebuś który upiekłam sama. Jutro piekę następny z Pana przepisu. Pozdrawiam ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję <3 polecam i zapraszam :) Pozdrawiam serdecznie :) też się cieszę :)

      Usuń
  2. upiekę na bank :) tylko wolna chwila będzie ,pochwalę się ....pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi :) dziękuję i cieszę się, że się podoba :)

      Usuń