Pyszny pszenny chleb domowy, upieczony z zakwasem po ogórkach.
--
SKŁAD: 1 kg mąki np. pół na pół 650 i 1850, zakwas, sól, cukier, drożdże
a) zaczyn: 40- 50g drożdży, łyżka cukru, 1/2 szkl. ciepłej wody, łyżka mąki
-razem łączymy składniki i przykryte odstawiamy na 10-15 minut
b) ciasto: 1 kg mąki, 1 łyżka soli, 3-4 łyżki oleju lub nie,~2 szkl. soku z ogórków
...jak zaczyn wyrośnie, wsypujemy przesianą mąkę i sól.
Potem dodajemy olej , sok z ogórków i wyrabiamy na jednolitą masę.
Jak ciasto jest za miękkie, to dodaj 2 łyżki mąki, za twarde 2 łyżki wody.
Ciasto odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na minimum 30-60 minut,można
też wstawić do lodówki w folii na całą noc,następnego dnia będzie jeszcze lepsze.
Po wyrośnięciu dzielimy na pół i zagniatamy krótko do pozbycia się gazów,
wyrabiamy ręcznie 2 chlebki, do 2 keksówek 25x10cm lub 30x11cm
Przykryte odstawiamy na 30-60 minut do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce.
Następnie smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy ziołami lub ziarnami.
Potem nacinamy b.ostrym nożem z wierzchu, żeby chleb nie pękał byle gdzie...
Pieczemy w 200 st. C / 45-55 minut- w funkcji góra/dół
Upieczone chleby wyjmujemy z formy i studzimy na kratce lub na desce.
Najpierw jednak stukamy palcem w spód i gdy jest głuchy odgłos, to o.k.
jeżeli nie ma, to wówczas dopiekamy na samej kratce... 3-5 minut.
jeżeli nie ma, to wówczas dopiekamy na samej kratce... 3-5 minut.
Po minimum 60 min studzenia, możemy kroić chleb bardzo ostrym nożem.
Smacznego !
Proszę Pana coś wspaniałego!! Dziś piekłam i smakuje wybornie. Miał Pan rację że znika po 5 minutach �� Dodam że to mój pierwszy chlebuś który upiekłam sama. Jutro piekę następny z Pana przepisu. Pozdrawiam ��
OdpowiedzUsuńDziękuję <3 polecam i zapraszam :) Pozdrawiam serdecznie :) też się cieszę :)
Usuńupiekę na bank :) tylko wolna chwila będzie ,pochwalę się ....pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńMiło mi :) dziękuję i cieszę się, że się podoba :)
UsuńSuper pomysł. Na pewno wypróbuję 😊
OdpowiedzUsuń... :) :) :) pozdrawiam :)
UsuńSuper chlebek!!!
OdpowiedzUsuńZ termoobiegiem czy bez?
OdpowiedzUsuńLepiej baz termoobiegu
UsuńPiekę kolejne chleby z tego bloga i każdy super! Mam tylko takie pytanie: wyrośnięte chleby nacinam i wtedy one klapną, opadają... Po ponownym wyrośnięciu w piekarniku zazwyczaj robią się takie bardziej płaskie niż były przed nacięciem. Nie są już takie piękne, wysokie... Czy u was też tak jest?
OdpowiedzUsuńTeż mam taki problem ,może ktoś odpowie
UsuńPrzepisy są rewelacja długo szukałam w internecie dobrego przepisu na chleb aż wreszcie znalazłam. Dziękuje bardzo :-)
OdpowiedzUsuń