piątek, 3 marca 2017

Mus jabłkowy bez cukru

Samo zdrowie i trochę lata zimą.


Dostaliśmy dwie skrzynki jabłek, prawdziwych, dojrzałych, soczystych, słodkich i kwaśnych.
Jak zjadłem pierwsze jabłko, to już wiedziałem, że można z nich  zrobić mus bez dodatków.


Takie jabłka to skarb, ponieważ wystarczy je tylko dobrze umyć, wytrzeć do sucha, pokroić...
no i już wkładamy do garnków, oczywiście bez gniazdek nasiennych.


Podgrzewamy na średnim ogniu, aż jabłka się rozpadną... pamiętając o mieszaniu...
na początku trochę podlewamy wodą tzn. 1 szkl. na 10 litrowy garnek, zależy od jabłek.


Po 30-40 minutach jabłka się rozgotują, wówczas traktujemy je blenderem i jest mus.
Uwaga na  gorący mus, bo  może "strzelać" i trzeba mieć rękawice...


Po zmiksowaniu czekamy chwilę żeby w garnku się uspokoiło.
Do wyparzonych słoików nakładamy chochlą  mus...


Zakręcamy i wstawiamy do pasteryzacji np. w piekarniku 20-25 min/ 120 st. C z termo-obiegiem.


Potem wyjmujemy, dokręcamy... i ustawiamy zakrętką do dołu.


Tak przygotowane zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.


Opisujemy i do spiżarni lub w ciemne chłodne miejsce.


Korzystamy cały rok, bo to doskonały dodatek do ciast, naleśników i deserów.

Smacznego !

4 komentarze:

  1. Niektórzy nie doceniają jabłek, a przecież to owoc idealny – tani, łatwo dostępny i o niemal nieograniczonych możliwościach przetwórczych. W sezonie staram się zagospodarować je na dziesiątki różnych sposobów, robiąc dżemy, soki, desery, ciasta, a nawet cydr. A mus bez dodatku cukru to moja żelazna pozycja : ) Jest zdrowy, łatwy w przygotowaniu i można zużyć go do wielu potraw. PS: widok lśniących jabłuszek uświadomił mi, jak bardzo tęsknię do sezonowych owoców : ) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ! Dziękuję za wizytę i sympatyczny komentarz :) Te jabłka spadły na nas z nieba :) w 2016 r. nie zrobiłem za dużo zapasów i teraz powoli zaczęło już brakować :)...teraz mam w sam raz :) dużo tego wyszło i tak jak piszesz, jest to baza do wszelakich pysznych wytworów fantazji kuchennych :) Pozdrawiam !

      Usuń
  2. Witam. MUs z jabłek rewelacyjny. W tym roku drzewo ugina się od pysznych owoców. Dziękuję za przepis :) A ma pan może jakiś sprawdzony przepis na buraczki tarte do słoików ?Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) polecam :) ...buraczki ostatnio coś zchrzaniłem :( (rutyna nieraz gubi) więc dopiero jak znowu zrobię podam przepis :) niby wszystko normalnie ale jakaś lekka goryczka wyszła.... Pozdrawiam :)

      Usuń