Po kolejnych próbach w mini wędzarni okazało się, że najlepsze do wędzenia są serki typu włoskiego.
Przed wędzeniem serki moczymy 24-36 h w solance, na 1 litr wody dwie czubate łyżki soli kamiennej,
potem wyjmujemy i osuszamy kilka godzin, można je posypać przyprawami...
...papryką, oregano, pieprzem, czosnkiem...jak serki podeschły to nastawiamy wędzarnię...
...wędzimy minimum 30 minut w 60 st.C ...
...tzn. staramy się utrzymać taką temperaturę :) odstępstwa są jednak możliwe...
Dużo zależy od paliwa i pogody...
Po uwędzeniu studzimy i chowamy do lodówki...
...można studzić na desce, papierze kuchennym lub na kratce...
Przepisy zalecają jeść serki po dwóch dniach :) u nas po dwóch dniach, to ich nie ma :)
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz