piątek, 10 marca 2017

Serki wędzone w domu...

Po kolejnych próbach w mini wędzarni okazało się, że najlepsze do wędzenia są serki typu włoskiego.


Przed wędzeniem serki moczymy  24-36 h w solance, na 1 litr wody dwie czubate łyżki soli kamiennej, 
potem wyjmujemy i osuszamy kilka godzin, można je posypać przyprawami...


...papryką, oregano, pieprzem, czosnkiem...jak serki podeschły to nastawiamy wędzarnię...


...wędzimy minimum 30 minut w 60 st.C ...


...tzn. staramy się utrzymać taką temperaturę :) odstępstwa są jednak możliwe...
Dużo zależy od paliwa i pogody...


Po uwędzeniu studzimy i chowamy do lodówki...


...można studzić na desce, papierze kuchennym lub na kratce...


Przepisy zalecają jeść serki po dwóch dniach :) u nas po dwóch dniach, to ich nie ma :)


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz