niedziela, 12 marca 2017

Schab i szynka, podwędzane w balkonowej mini wędzarni.

Przepis dla każdego, kto lubi domowe wędliny :) 


Koszt zakupu mini wędzarki zwróci się na pewno, w smacznych swojskich wyrobach.


Mięso płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i odcinamy niepotrzebne kawałki, 
z których możemy od razu usmażyć świeżonkę :)


Po osuszeniu zabieramy się do przyprawiania... solą, czosnkiem, pieprzem i papryką.


Jak przyprawimy, to obwiązujemy wędlinę żeby miała ładny kształt :)


Z drugim kawałkiem robimy to samo :)


Potem mięso wrzucamy na ruszt mini wędzarki:), gdzie  wsypujemy zrębki pod tackę ociekową,
 zamykamy pokrywę,napełniamy palniki i odpalamy :) 


W garnku przygotowujemy wywar do zaparzenia wędlin, po podwędzeniu :)


Wędzimy w temperaturze 60-80 st. C  40-50 min


Po tym czasie wyjmujemy nasze wędzonki ...


...jak widać na zdjęciu, ładnie się podwędziły.


Teraz wkładamy do wrzącej wody i tak lekko gotujemy 15 min...
 ... zostawiamy w garnku do całkowitego wystygnięcia. 


Zimne wędzonki  osuszamy wieszając w przewiewnym miejscu.


...jak są już  suche przekładamy do lodówki lub na stół :)


Serwujemy do woli :)


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz