sobota, 11 marca 2017

Papryka faszerowana...

Papryka faszerowana kaszą z mięsem i ... , to smaczne danie, które łatwo przygotujemy. 


--


Skład: papryka 6 szt., pieczarki 6 szt., cebula, czosnek 3-4 ząbki, mięso mielone 500 g,
 kasza zwykła lub bulgur... 300 g, przyprawy sypkie: sól, pieprz, papryka... i coś zielonego.
Bulion warzywny ~1000ml lub jeśli mamy rosół i koncentrat pomidorowy.


Kaszę gotujemy, cebulę pieczarki podsmażamy z cebulą i czosnkiem, mięso smażymy,
potem dodajemy podsmażone wcześniej pieczarki, ugotowaną kaszę, przyprawy i zieleninę.
Całość chwilę przesmażamy, mieszając do czasu połączenia produktów i smaków. 


--


--


--


--


Farsz po usmażeniu jest praktycznie gotowy, więc przekładamy go do miski.


--


Przygotowanie papryki: umyte owoce nacinamy od góry- robiąc tzw."dekielek" do zakrycia, następnie środek oczyszczamy z gniazd nasiennych i tak przygotowaną wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem-zostawiamy na kilka minut 
żeby zmiękła, potem odsączamy. 


Gdy papryka się wyparza, robimy w garnku pomidorowy sos- z bulionu i koncentratu.
  Przyprawiamy: solą, pieprzem i papryką- doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy.


Pozostaje już tylko wyłożyć warzywa do naczynia żaroodpornego, napełnić farszem, 
dolewamy sos na dno i wstawiamy całość do piekarnika na 25-30 min./ 220 st.C
Serwujemy od razu na gorąco, z sosem przelanym  do sosjerek... 


--


--


Smacznego !!!

1 komentarz: