Polecam prosty przepis na wędlinę, kto ma piekarnik, to może sobie upiec.
--
Skład: schab 1,2-1,5 kg, czosnek 4-8 z. , 1 płaska łyżka soli, 1 łyżeczka pieprzu,
1 łyżka papryki w proszku, 1/3 kostki smalcu ~70 g, opcjonalnie ulubione zioła.
Mięso myjemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym,
potem przyprawiamy najpierw solą i po chwili czosnkiem, pieprzem i papryką...
możemy odłożyć do lodówki żeby upiec sobie później lub robimy od razu :)
Po przyprawieniu, rozgrzewamy patelnię z tłuszczem i krótko smażymy
mięso z każdej strony. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C ...
Obsmażone mięso, przekładamy do naczynia żaroodpornego-z tłuszczem,
który został na patelni- pieczemy 90 minut /1,5 kg schabu...
Przed końcem pieczenia 5-8 min. można zdjąć pokrywę, żeby przypiec.
Po upieczeniu wyjmujemy mięso z pieca i studzimy, żeby schować do lodówki
dla stężenia...,chyba, że podajemy-od razu na gorąco-pokrojony na bardzo
grube plastry, polane wytopionym podczas pieczenia pysznym sosem.
***ale wtedy jednak czekamy z krojeniem 10min. jak ostygną soki wewnątrz.
Jak zostawiamy schab na kanapki, to najpierw wkładamy na noc do lodówki.
Smacznego !
Na kanapki - idealne mięcho! :)
OdpowiedzUsuńWitam! ... :) to najszybsza wędlina domowa :) Pozdrawiam !
UsuńSUPER
UsuńDziękuję :) ... Pozdrawiam!!!
UsuńZrobiłam schab, wg. Pana przepisu teraz na Święta i wszyscy w domu się o niego niemal pobili....☺ skorzystam z Pana paru pomysłów w przyszłości, nie tylko na wyroby mięsne, gdyż od paru lat jestem fanem powrotu do babcinych - czyli zdrowszych jednak przepisów.....pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńWitam ! Dziękuję!
UsuńBardzo się cieszę, że przepis się przydał i polecam również inne tzw. babcine przepisy ;-)
Sklepowe maja niestety długi skład...proszę poczytać..."Mięso wieprzowe, sól, izolat białka sojowego, białko zwierzęce, stabilizatory E 450, 451, 452, 331,
substancja zagęszczająca E 407, malto dekstryna, przeciwutleniacze E 316, E 300, wzmacniacz smaku E 621,
regulatory kwasowości E 326, E 261, hemoglobina, przyprawy, aromat, substancja konserwująca E 250, barwnik E 120..." Pozdrawiam !
Witam, pięknie wygląda ten schabik i nabrałam ochoty go zrobić. Mam pytanie : czy schab obsmażamy na patelni na jakim tłuszczu czy na suchej patelni i drugie czy schab w piekarniku podlewamy wodą?
OdpowiedzUsuńSmażymy na smalcu i do naczynia dodajemy też smalec/ nie podlewamy bo jest obsmażony i niechętnie oddaje soki poza tym tylko na końcu ściągamy pokrywkę więc nie przeszkadzamy niech się upiecze. :) Ciesze się, że się podoba :)
UsuńP.S. Olej powyżej 80 st.C staje się trucizną i generalnie dziennie potrzebujemy małą łyżeczkę dobrego oleju na zimno np. w sałatce itp. z margarynami jest jeszcze gorzej... nawet sól jest napompowana chemią tzn. antyzbrylacze-jodowanie, jakieś azotany i inne operacje...ja używam soli kamiennej z Kłodawy niejodowanej tzw. do przetworów :) dużo tego typu numerów przeforsowano dla zdobycia kasy bez względu na zdrowie ludzi...ech rozpisałem się .........Pozdrawiam i powodzenia :) jak nie masz smalcu użyj oleju, ale powoli odstawiaj :) ...
Witam. Pyszny ten schab :) zrobiłam na gorąco na obiad i nawet dzieci niejadki probowaly:)
OdpowiedzUsuńWypróbuję.Mam nadzieje na soczyste miesko
OdpowiedzUsuń