sobota, 4 marca 2017

Schab pieczony

Polecam prosty przepis na wędlinę, kto ma piekarnik, to może sobie upiec.


--


Skład: schab 1,2-1,5 kg, czosnek 4-8 z. , 1 płaska łyżka soli, 1 łyżeczka pieprzu,
1 łyżka papryki w proszku, 1/3 kostki smalcu ~70 g, opcjonalnie ulubione  zioła. 


Mięso myjemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym,
potem przyprawiamy najpierw solą i po chwili czosnkiem, pieprzem i papryką...
możemy odłożyć do lodówki żeby  upiec sobie później lub robimy od razu :) 


Po przyprawieniu, rozgrzewamy patelnię z tłuszczem i krótko smażymy 
mięso z każdej strony. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C  ...


Obsmażone mięso, przekładamy do naczynia żaroodpornego-z tłuszczem, 
który został na patelni- pieczemy 90 minut /1,5 kg schabu...


Przed końcem pieczenia 5-8 min. można zdjąć pokrywę, żeby przypiec.


Po upieczeniu wyjmujemy mięso z pieca i studzimy, żeby schować do lodówki
 dla stężenia...,chyba, że podajemy-od razu na gorąco-pokrojony na bardzo 
grube plastry, polane wytopionym podczas pieczenia pysznym  sosem. 
***ale wtedy jednak czekamy z krojeniem 10min. jak ostygną soki wewnątrz.
Jak zostawiamy schab na kanapki, to najpierw wkładamy na noc do lodówki.


Smacznego !

10 komentarzy:

  1. Zrobiłam schab, wg. Pana przepisu teraz na Święta i wszyscy w domu się o niego niemal pobili....☺ skorzystam z Pana paru pomysłów w przyszłości, nie tylko na wyroby mięsne, gdyż od paru lat jestem fanem powrotu do babcinych - czyli zdrowszych jednak przepisów.....pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ! Dziękuję!
      Bardzo się cieszę, że przepis się przydał i polecam również inne tzw. babcine przepisy ;-)
      Sklepowe maja niestety długi skład...proszę poczytać..."Mięso wieprzowe, sól, izolat białka sojowego, białko zwierzęce, stabilizatory E 450, 451, 452, 331,
      substancja zagęszczająca E 407, malto dekstryna, przeciwutleniacze E 316, E 300, wzmacniacz smaku E 621,
      regulatory kwasowości E 326, E 261, hemoglobina, przyprawy, aromat, substancja konserwująca E 250, barwnik E 120..." Pozdrawiam !

      Usuń
  2. Witam, pięknie wygląda ten schabik i nabrałam ochoty go zrobić. Mam pytanie : czy schab obsmażamy na patelni na jakim tłuszczu czy na suchej patelni i drugie czy schab w piekarniku podlewamy wodą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smażymy na smalcu i do naczynia dodajemy też smalec/ nie podlewamy bo jest obsmażony i niechętnie oddaje soki poza tym tylko na końcu ściągamy pokrywkę więc nie przeszkadzamy niech się upiecze. :) Ciesze się, że się podoba :)
      P.S. Olej powyżej 80 st.C staje się trucizną i generalnie dziennie potrzebujemy małą łyżeczkę dobrego oleju na zimno np. w sałatce itp. z margarynami jest jeszcze gorzej... nawet sól jest napompowana chemią tzn. antyzbrylacze-jodowanie, jakieś azotany i inne operacje...ja używam soli kamiennej z Kłodawy niejodowanej tzw. do przetworów :) dużo tego typu numerów przeforsowano dla zdobycia kasy bez względu na zdrowie ludzi...ech rozpisałem się .........Pozdrawiam i powodzenia :) jak nie masz smalcu użyj oleju, ale powoli odstawiaj :) ...

      Usuń
  3. Witam. Pyszny ten schab :) zrobiłam na gorąco na obiad i nawet dzieci niejadki probowaly:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypróbuję.Mam nadzieje na soczyste miesko

    OdpowiedzUsuń