czwartek, 30 marca 2017

"Polędwica łososiowa"...

Bardzo prosty, stary, sprawdzony przepis na pyszną wędlinę  


Skład: schab środkowy  ~1,5 kg / odcinamy to czego nie chcemy -tłuszcz-
błonki itp. będzie tego około 0,5 kg z czego zrobimy gulasz zobacz tutaj  
Sól peklująca 1 łyżka, sól kamienna 1 łyżka, cukier 2 łyżki.
*** naczynie musi być szklane, czy gliniane lub ze stali nierdzewnej


Następnie peklujemy mięso -wszystko najpierw mieszamy ze sobą, 
a potem wcieramy w schab- wstawiamy do lodówki ~24 h 


W tym czasie wydzielą się soki, których się pozbywamy co ~12 h.
Naczynie myjemy, schab osuszamy ręcznikiem papierowym.


Przyprawiamy: 4-6 z. czosnku, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżka jałowca,
 1 łyżeczka chili, 4-5  liści laurowych... Czosnek przeciskamy przez
 praskę i wcieramy dokładnie z każdej strony, pozostałe mieszamy ze sobą,
( liście kruszymy, pieprz i jałowiec traktujemy tłuczkiem) i wcieramy.


--


--


Przygotowane mięso chowamy do lodówki na ~2-3 doby, w tym czasie 
schab co 12 h obracamy i wycieramy naczynie ręcznikiem kuchennym.


Po zapeklowaniu, mięso musimy podsuszyć.


Wkładamy do pończochy i wieszamy w ciepłym przewiewnym miejscu.
Ja wieszam pomiędzy szafkami w kuchni na kiju wysokość ~2.2m

*** pomieszczenie gdzie jest ruch i otwierane są okna, temp. 20-24 st.C


Po 4 dniach możemy już kroić naszą pyszną polędwicę łsosiową,
jeżeli suszymy dłużej wówczas mięso będzie bardziej suche .... 


Smacznego !!!

38 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję ! Jest ładna i smaczna :) nie wiem co bardziej :) Pozdrawiam !!!

      Usuń
  2. Tak przygotowane mięsko wolę wrzucić do szynkowara, ale moi faceci pewnie by docenili nowe smaki, bo tak jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szynkowar, hmmm... to inne klimaty :) ja zaparzam wędliny w garnku...szynkowara nie mam :)// Spróbuj :) takiej podsuszanej jest de luxe :) Można ją dłużej suszyć...tylko będzie się robić coraz twardsza...Pozdrawiam !

      Usuń
  3. Wspaniałe wygląda i bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję !!! Naprawdę tak jest :) Pozdrawiam ! Zachęcam do skorzystania z przepisu :)

      Usuń
  4. Też tak robimy ☺ tylko że z polędwiczki, jest ok☺pozdrawiam ciepło ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...Witam ! u nas duża rodzina i z polędwicy ...byłoby mizernie :) Pozdrawiam !

      Usuń
  5. güze gorunuyor eınıze saglık

    OdpowiedzUsuń
  6. Niooo robie na swiet,uwielbiam,mhmmm :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy sól peklosól i cukier po wyjęciu z lodówki nie powinno się spłukać z mięsa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ! Ja nie spłukuję, wycieram papierem lekko, ale to co nie było potrzebne tzn. woda z mięsa się wydzieliła.... więc myję i wycieram naczynie do sucha... Jak chcesz umyj, w zimnej wodzie ale to znowu będzie mokre a chcemy podsuszyć .... Nie myj ...bo sól dalej działa antybakteryjnie i konserwująco, jałowiec i czosnek też.... Pozdrawiam !!!!

      Usuń
    2. Podziękował :)

      Usuń
    3. :) na zdrowie :) Pozdrawiam !!!

      Usuń
  8. Pysznie wygląda:)
    Mam pytanie....czy polędwiczkę możemy wcinać po 4 dniach łącznie z peklowaniem , czy 4 dni musi wisieć i się suszyć ( czyli łącznie 7 dni z peklowaniem ). Rozumiem, że im dłużej wisi i się suszy to robi się z niej tzw. dojrzewająca i twardsza?
    Pozdrawiam i życzę wesołych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko już skróciłem :) ... tak jak piszesz 4 dni musi wisieć :) ja trak zrobiłem i wówczas zrobiłem fotki, ale moze są metody suszenia w piekarniku uchylonym i nastawionym na 50 st. C wówczas posmakujesz wcześniej :)) Pozdrawiam ! Wesołych Świąt :)
      p.s. ...właśnie wróciłem do domu i przewracałem dwie kolejne sztuki-odlewałem soki...rano przyprawiam :) w biedronce kupiłem podkolanówki :) .... :)pamiętaj i nie żałuj ...sól, czosnek, jałowiec, robią dobrą robotę...mięso jest b.dobre ..........

      Usuń
  9. Maciej Truchan19 maja 2017 20:11

    Jest super. Właśnie zabieram się za kolejną produkcję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :) to bardzo miła wiadomość :) dla mnie :) ... Moje wiszą i dojrzewają :) 1.papryka 2. pieprz ...chyba jutro degustacja i może jakiś post żeby ludzie porobili trochę w domu .............. Pozdrawiam ! Dziękuję !

      Usuń
  10. Na zdjęciu opisującym przyprawianie mięsa jest mała miseczka, chyba z solą lub cukrem. W opisie nic nie piszesz o tym. Ma być?
    pzdr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...trochę soli można dosypać do przypraw szczyptę 1/3 płaskiej łyżeczki...ale nie jest to konieczne...dla mnie sól jest nośnikiem smaku i wydaje mi się, że przyprawy głębiej wejdą ... Generalnie ilości, które podałem są na 0,9-1,2 kg wystarczające. Tylko nie dawaj soli jodowanej itp. bo to jest z jakąś chemią antyzbrylacze, jest oczyszczana, rozdrabniana...coś tam z nią wyrabiają... Pozdrawiam!Jeżeli chcesz zapytać o sól peklującą,to powiem Ci, że robiłem też bez peklującej właśnie z kamienną solą z Kłodawy w zielonym opakowaniu z napisem do przetworów....

      Usuń
    2. Dzięki za szybką odpowiedź.

      Usuń
    3. :) Witam :) ...wczoraj zdjąłem z kija kolejne dwie sztuki i kiełbasę :) Dokleję fotkę, do postu... Pozdrawiam!

      Usuń
  11. proszę podać przykładowe miejsce gdzie wiesza pan mięsko i czy nie tzreba ściereczką zakryć ,żeby muchy nie siadały

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wisi w kuchni pomiędzy szafkami , ale wieszają przy grzejnikach itp. ... nie może to być zamknięte i nie używane pomieszczenie...musi byc ruch powietrza, muchy tępię na bieżąco ...ściereczke tak ...jakąś lekką nie oblepiajacą ... jak są muchy to na pewno... prosze gdześ w kiosku poszukać lepy na muchy i łapkę ... Pończocha i przyprawy chronią ale na ile którz to wie :) po zdjęciu z kija można b.suchą gąbką zdrapką usunąć delikatnie z wierzchu przyprawy jak muchy siadały.... uwaga na koty :) ... Pozdrawiam !

      Usuń
  12. Darek,
    a w takiej temperaturze jak jest teraz mozna trzymać na dworze czy musi byc w domu bo cieplej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...zależy gdzie mieszkasz :) bo w Gdyni jest w dzień 15-16 st.C ...na dworze to musisz jakąś siatkę założyć na muchy, ptaki itp..... koty, wróble :) w domu 20 st. w kuchni jest, u mnie wisi na kiju pomiędzy szafkami na górze szafek, okno na mini taras często otwierane o każdej porze roku... jak jest niższa temp. to dłużej będzie podsychał...możesz podsuszyć w piekarniku... jak chcesz :) https://chlebanaszego.blogspot.com/2017/09/schab-podsuszany-w-piekarniku.html :) pozdrawiam :)

      Usuń
  13. ale przećwiczyłeś to za oknem. bo tak sobie mysle, ze temeratura nozszao nawet 7 stopni, ale ruch powietrza kilkanascie razy wiekszy
    zrobie teraz na szafe, apotem za oknem i porównaim.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ... działaj :) różne są drogi dojścia do Rzymu :)

      Usuń
  14. Witaj. Mój schab wg twojego przepisu właśnie wisi - jakie jest ryzyko że mi nie wyjdzie (czytałam że niektórym wychodzi pleśń podczas suszenia), albo jakie jest ryzyko, że zalegną się bakterie? na co mam zwracać uwagę.
    Z gór dziękuje za info.
    Pozdrawiam Natalia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej Natalia :) zwracaj uwagę na otwieranie okna i odkręcone kaloryfery :) ciepło - sucho - przewiewnie :) Jak będzie cały czas deszczowo i wówczas jest duża wilgoć, to nie będzie wysychał... W takiej sytuacji są wtedy dwa wyjścia 1. zrobić schab parzony- przepisy są w zakładce mięso wędliny(tak musiałem zrobić z schabami w czterech smakach, były powieszone do suszenia ale lało 72 h ...3 h przerwy i dalej lało... i jak popatrzyłem na te schaby i dotknąłem to nic nie poszły do "przodu" więc sparzyłem dwa razy po 10 minut i już, bo pojawił się biały nalot...jak będzie zielony to do wyrzucenia) 2. można podsuszyć w piekarniku nastawiając na 50 st. termoobieg... itd. https://chlebanaszego.blogspot.com/2017/09/schab-podsuszany-w-piekarniku.html //// .... Jak dałaś sól kamienną niejodowaną, sól peklującą, sporo czosnku i jałowiec, to bakterie mówią na pewno baj baj ... pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Na szczęście schab się udał;)ale osobiście wole wersje parzone więc od miesiąca to one królują na moim stole: różne mięsa, różne wersje..
      dziękuję za inspirację..pozdrawiam;)

      Usuń
    3. :) cieszę się :) pozdrawiam i zapraszam :) jest tu na blogu jeszcze kilkanaście dobrych i nietypowych propozycji :) proszę poszperać :) :) :)

      Usuń
  15. Cudo! Właśnie próbuję po 4 dniach suszenia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) cieszę się, że przepis się przydał :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  16. a mucha na to nie siądzie ?

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam.
    Zrobiłam wszystko według przepisu.
    Wisiała 4 dni. Wystąpił na niej biały nalot czy to normalne ?

    OdpowiedzUsuń