Pizza, to jak wiadomo nic wielkiego, ale każdy lubi więc warto wiedzieć jak zrobić.
Skład: 1 kg mąki typ 650,40- 50 g drożdży, łyżka cukru, łyżka soli, 2 szkl.w ciepłej wody.
Zaczyn: do wody rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier,4 łyżki mąki, dokładnie
mieszamy, przykrywamy i czekamy ~10-15 min. jak wyrośnie, potem dolewamy
wyrośnięty zaczyn do mąki pomieszanej z solą i wyrabiamy ciasto. Jak będzie
za gęste/suche- dodajemy 3-4 łyżki wody, jeżeli za rzadkie to 2-3 łyżki mąki.
Gotowe ciasto chowamy do lodówki w szczelnym worku- na minimum 30 min.
Można też przechowywać dłużej jak ktoś chce. Ciasta wystarczy na ~6 dużych pizz.
Po wyjęciu z lodówki urywamy "kulkę" wielkości bułki, chwile wyrabiamy i wałkujemy na 2-3mm
Jeżeli chcemy pizzę na grubym cieście, to bierzemy podwójną ilość i wałkujemy na 6-9 mm
Rozwałkowany placek ciasta przekładamy na blachę i okładamy wszystkim tym co lubimy,
należy pamiętać, że wszystkiego dajemy bardzo mało jak w pizzerii, wówczas będzie w sam raz.
Po obłożeniu brzegi zawijamy do środka, wówczas cała pizza jest jadalna, bez spalonych obrzeży.
Piekarnik rozgrzewamy dłużej niż zazwyczaj na 250 st. C góra/dół z
termoobiegiem, pieczemy tylko 6 min. i serwujemy pyszną domowa pizzę.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz