poniedziałek, 21 sierpnia 2017

Bułki na kolację

Pszenne bułki domowe, dobre na kolację i nie tylko.


1 kg mąki 50/50 typ 650/1850, 50 g drożdży, po  łyżce cukru i soli, ~500 ml ciepłej wody, ziemniak.
Zaczyn: do wody kruszymy drożdże, wsypujemy cukier, 4 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy 
przykryte na 10 min. do wyrośnięcia. Dużego ziemniaka gotujemy i rozgniatamy. 
Ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy sól, ziemniaka i wyrośnięty zaczyn.
Wszystko dokładnie mieszamy i potem wyrabiamy ręcznie ciasto, gdy jest za suche 
dodajemy kilka łyżek wody, jak jest za mokre dosypujemy kilka łyżek mąki.


Po wyrobieniu przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na minimum 30 min.
Po tym czasie zagniatamy ponownie i lepimy bułki, przykrywamy ścierką i odstawiamy.


Jak bułki trochę podrosną, to smarujemy je rozbitym jajkiem, posypujemy ziołami, nasionami...
Następnie nacinamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200 st.C / 20-30 min.


Upieczone studzimy 10-15 min. i podajemy do kolacji.


Polecam ! 


Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz