Pszenne bułki domowe, dobre na kolację i nie tylko.
1 kg mąki 50/50 typ 650/1850, 50 g drożdży, po łyżce cukru i soli, ~500 ml ciepłej wody, ziemniak.
Zaczyn: do wody kruszymy drożdże, wsypujemy cukier, 4 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy
przykryte na 10 min. do wyrośnięcia. Dużego ziemniaka gotujemy i rozgniatamy.
Ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy sól, ziemniaka i wyrośnięty zaczyn.
Wszystko dokładnie mieszamy i potem wyrabiamy ręcznie ciasto, gdy jest za suche
dodajemy kilka łyżek wody, jak jest za mokre dosypujemy kilka łyżek mąki.
Po wyrobieniu przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na minimum 30 min.
Po tym czasie zagniatamy ponownie i lepimy bułki, przykrywamy ścierką i odstawiamy.
Jak bułki trochę podrosną, to smarujemy je rozbitym jajkiem, posypujemy ziołami, nasionami...
Następnie nacinamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200 st.C / 20-30 min.
Upieczone studzimy 10-15 min. i podajemy do kolacji.
Polecam !
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz