niedziela, 13 sierpnia 2017

Kiełbasa krucha

Propozycja przygotowania, dobrej domowej kiełbasy, ze schabu...


Pomysł wykorzystania schabu do kiełbasy powstał podczas przygotowania 
parzonych schabów na kanapki, w czterech smakach -->> schaby-parzone...


Do schabów parzonych, potrzebujemy schab środkowy i wtedy zostaje sporo
 mięsa, do wykorzystania na inne pyszne dania: gulasz, świeżonkę lub na kiełbasę.


Skład: 2 kg mięsa chudego pokrojonego w kostkę 0,5-1cm
oraz 1 kg mięsa tłustego zmielonego na drobnym sitku...


Przyprawy:2 łyżki soli kamiennej, 1 łyżka cukru,1 łyżka pieprzu mielonego,
 3 łyżki papryki, 5 łyżek majeranku, 15 ziaren jałowca... szklanka zimnej wody.
Opcjonalnie ...czosnek, gorczyca, pieprz kolorowy ziarnisty lub ostre chili ...
*** jałowiec, ziele, pieprz, liście- zawsze rozgniatamy lub mielimy ... 


Wszystko razem łączymy w misce i wyrabiamy na jednolitą masę.
Przygotowane mięso chowamy do lodówki-przykryTE na minimum 12 h.


Potem płuczemy jelita i nadziewamy kiełbasę.


--


Po napełnieniu osłonek mięsem wszystko wieszamy na kiju na minimum 2 h. 


Kiełbasa się osadzi, to wkładamy  ją do  wrzącej wody, wyłączamy palnik,
zostawiamy tam do całkowitego wystudzenia  na minimum 5- 6 h.    


Odsączamy/podsuszamy w piekarniku 50 st.C 60-90 minut. termoobieg
***piekarnik uchylony, a gdy chcemy przypiec, to wg własnego uznania...


Kiełbasa nabierze fajnych kolorów i jest gotowa do spożycia.


--


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz