Propozycja przygotowania, dobrej domowej kiełbasy, ze schabu...
Pomysł wykorzystania schabu do kiełbasy powstał podczas przygotowania
parzonych schabów na kanapki, w czterech smakach -->> schaby-parzone...
Do schabów parzonych, potrzebujemy schab środkowy i wtedy zostaje sporo
mięsa, do wykorzystania na inne pyszne dania: gulasz, świeżonkę lub na kiełbasę.
Skład: 2 kg mięsa chudego pokrojonego w kostkę 0,5-1cm
oraz 1 kg mięsa tłustego zmielonego na drobnym sitku...
Przyprawy:2 łyżki soli kamiennej, 1 łyżka cukru,1 łyżka pieprzu mielonego,
3 łyżki papryki, 5 łyżek majeranku, 15 ziaren jałowca... szklanka zimnej wody.
Opcjonalnie ...czosnek, gorczyca, pieprz kolorowy ziarnisty lub ostre chili ...
3 łyżki papryki, 5 łyżek majeranku, 15 ziaren jałowca... szklanka zimnej wody.
Opcjonalnie ...czosnek, gorczyca, pieprz kolorowy ziarnisty lub ostre chili ...
*** jałowiec, ziele, pieprz, liście- zawsze rozgniatamy lub mielimy ...
Wszystko razem łączymy w misce i wyrabiamy na jednolitą masę.
Przygotowane mięso chowamy do lodówki-przykryTE na minimum 12 h.
Potem płuczemy jelita i nadziewamy kiełbasę.
--
Po napełnieniu osłonek mięsem wszystko wieszamy na kiju na minimum 2 h.
Kiełbasa się osadzi, to wkładamy ją do wrzącej wody, wyłączamy palnik,
zostawiamy tam do całkowitego wystudzenia na minimum 5- 6 h.
Odsączamy/podsuszamy w piekarniku 50 st.C 60-90 minut. termoobieg
***piekarnik uchylony, a gdy chcemy przypiec, to wg własnego uznania...
Kiełbasa nabierze fajnych kolorów i jest gotowa do spożycia.
--
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz