Panierowany kotlet ze schabu, to nasza polska specjalność, dlatego wiadomo powszechnie ,
że gdy jakieś danie jest polskim specjałem, wówczas ilu kucharzy -tyle jest wersji przepisu.
--
Skład: mięso-schab środkowy, pokrojony w grube plastry ~1,5-2 cm , sól i pieprz do
przyprawienia, dodatkowo jajka; bułka; mąka do panierowania i tłuszcz do usmażenia.
***najlepszy do smażenia smalec, niestety w niedziele miałem tylko oliwę.
--
Mięso opłukane zimną wodą i wysuszone ręcznikami kuchennymi lekko rozbijamy
tłuczkiem do mięsa, a żeby nie zapryskać kuchni przed rozbiciem kotletów nakładamy folię.
--
Rozbite kotlety przyprawiamy solą i pieprzem, a opcjonalnie dodajemy swoje ulubione przyprawy.
Przyprawione mięso przekładamy na duży talerz i przygotowujemy jeszcze talerze
-z mąką, jajkiem, bułką tartą - do panierowania kotletów przed usmażeniem.
*** dodatek mąki do panierowania daje nam grubsza chrupiąca panierkę i kotlety
podczas smażenia nie przypalają się na czarno-jak jest to w przypadku samej bułki tartej,
jak mamy tylko bułkę (co jest oczywiście jak najbardziej prawidłowe i wg. upodobań)
musimy bardzo pilnować temperatury smażenia i jak jest ciut za duża panierka się spali.
--
--
Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem i smażymy na złoto brązowo , kotlety uprzednio
panierowane w jajku-bułce-jajku i mące. Wyjdzie bardzo fajna gruba smaczna panierka.
Serwujemy na gorąco z ziemniakami, frytkami, kopytkami lub z sama surówką.
Kotlety schabowe doskonale smakują tez na zimno z chlebem lub bez , polecam !
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz