Pyszny dżem śliwkowy, to trochę lata w słoiku na zimę...
--
--
Skład : 5 kg umytych śliwek bez pestek, 2,5 kg cukru, cukier waniliowy, z
2-3 goździki, szczypta cynamonu, szklanka wody na początek i duży garnek
Wszystko razem wkładamy do garnka i gotujemy na normalnym małym ogniu.
Często mieszamy żeby nie przypalić, po ~3 h mamy gotowy dżem/powidła.
Często mieszamy żeby nie przypalić, po ~3 h mamy gotowy dżem/powidła.
Potem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy,
odwracamy i po ostygnięciu wynosimy do ciemnej i chłodnej spiżarni.
odwracamy i po ostygnięciu wynosimy do ciemnej i chłodnej spiżarni.
Jak są śliwki, to można upiec pyszne ciasta drożdżowe...
Jeżeli ktoś lubi kompot, to można szybko przygotować żeby się cieszyć zimą.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz