niedziela, 4 września 2016

Dżem śliwkowy

Pyszny dżem śliwkowy, to trochę lata w słoiku na zimę...


--


--


Skład : 5 kg umytych śliwek bez pestek, 2,5 kg cukru, cukier waniliowy, z 
2-3 goździki, szczypta cynamonu, szklanka wody na początek i duży garnek 


Wszystko razem wkładamy do garnka i gotujemy na normalnym małym ogniu.
Często mieszamy żeby nie przypalić, po ~3 h mamy gotowy dżem/powidła.


Potem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy,
odwracamy i po ostygnięciu wynosimy do ciemnej i chłodnej spiżarni.


Jak są śliwki, to można upiec pyszne ciasta drożdżowe...


Jeżeli ktoś lubi kompot, to można szybko przygotować żeby się cieszyć zimą.


Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz