niedziela, 4 września 2016

dżem śliwkowy

Domowy dżem śliwkowy :) Lato w słoiku na zimę :)


W domu znowu pojawiły się śliwki od przyjaciół :) takie są najlepsze...
Dziękujemy Aniu :) ... 


Tym razem nie angażowałem się zbytnio, bo dziewczyny powiedziały, że zrobią :)
Ja tylko umyłem i usunąłem pestki...


Prosty przepis:) 5 kg śliwek bez pestek, 2,5 kg cukru, cukier waniliowy, z dwa goździki,
ciutka cynamonu, kapka wody na początek i duży garnek :) 


Wszystko wkładamy do garnka i smażymy, bardzo często mieszając...
Po 3 godzinach mamy gotowy dżem, który nakładamy do słoików.


Zakręcamy, odwracamy i po ostygnięciu wynosimy do spiżarni... 


Jak są śliwki, to można upiec pyszne ciasta drożdżowe...


Jeżeli ktoś lubi kompot, to również można szybko przygotować żeby się cieszyć zimą :) 


Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz