niedziela, 6 listopada 2016

domowy bigos

Polski bigos :) to potrawa znana w każdym domu...
Ilu kucharzy tyle przepisów :) najważniejsze jednak jest to, że zawsze smakuje :)


Podstawą bigosu jest kiszona kapusta, można też dodać kapustę nie kiszoną...


Oczywiście musimy dodać mięso, kiełbasę, wędzonkę...suszone grzyby...


Kapustę kroimy, szatkujemy, dodajemy wodę i gotujemy do miękkości... 


Kiełbasę i mięso kroimy...


Grzyby namaczamy i kroimy...


Gdy kapusta ugotuje się do miękkości, to dodajemy wędzonkę i grzyby :) 


Potem łączymy kapustę kiszona i słodką... smażymy mięso...


Następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę i usmażone mięso...


Można dodać wędzone śliwki, ale jak nie mamy śliwek to rodzynki też świetnie się nadają...


Przyprawiamy tylko zielem angielskim, pieprzem ziarnistym  i liściem laurowym...
na samym końcu można doprawić majerankiem, kminkiem... niektórzy dodają przecier ... 


Podajemy na gorąco :) ja lubię nawet na zimno... Bigos można zamrozić, zawekować, odgrzewać,...
Polecam Smacznego !!! 


2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Wiem :) Dziękuję ! ... kolejne zapasy się skończyły, coś jest w tym bigosie, że zawsze smakuje :)

      Usuń