Swojska grochówka, ugotowana na wędzonce, z kiełbasą.
SKŁAD: .groch łuskany 500 g, ziemniaki 500 g, włoszczyzna 500 g, 3 cebule,
kiełbasa śląska 6 szt., wędzonka ~500 g, czosnek, sól, pieprz i majeranek.
Przepłukany groch dodajemy do dużego garnka gdzie nalewamy ~3-4 l wody
Groch gotujemy bez soli ~50 min., a jak posolimy, to będzie twardy przez 4-5 h
*** groch lubi się przypalać do dna, więc musimy bardzo często mieszać !
Potem dokładamy wędzonkę i gotujemy tak razem ~10 min.
Następnie dodajemy włoszczyznę, ziemniaki i po kolejnych 10 min. wkładamy kiełbasę, podsmażoną/zeszkloną cebulę, posiekany czosnek i przyprawy.
Zupę podajemy gorącą z kiełbasą, posypując utartym w dłoniach majerankiem.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz