sobota, 12 listopada 2016

Grochówka

Swojska grochówka, ugotowana na wędzonce, z kiełbasą.


SKŁAD: .groch łuskany 500 g, ziemniaki 500 g, włoszczyzna 500 g, 3 cebule,
kiełbasa śląska 6 szt., wędzonka ~500 g, czosnek, sól, pieprz i majeranek.


Przepłukany groch dodajemy do dużego garnka gdzie nalewamy ~3-4 l wody


Groch gotujemy bez soli ~50 min., a jak posolimy, to będzie twardy przez 4-5 h
*** groch lubi się przypalać do dna, więc musimy bardzo często mieszać !


Potem dokładamy  wędzonkę i gotujemy tak razem ~10 min.


Następnie dodajemy włoszczyznę, ziemniaki i po kolejnych 10 min. wkładamy kiełbasę, podsmażoną/zeszkloną  cebulę, posiekany czosnek i  przyprawy.


Zupę podajemy gorącą z kiełbasą, posypując utartym w dłoniach majerankiem.


Smacznego !!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz