sobota, 12 listopada 2016

Grochówka

Znana i bardzo lubiana zupa z grochu, oczywiście są różne wersje.
Proponuję grochówkę po "naszemu" z wędzonką i kiełbasą...


Potrzebujemy trochę czasu i zestaw, który widać na zdjęciu.groch łuskany 500 g, ziemniaki 500 g,
 włoszczyzna 500 g, cebula 3 szt. , kiełbasa 6 szt., wędzonka ~500 g, czosnek sól, pieprz i majeranek.


Płuczemy groch, do dużego garnka nalewamy 3-4 litry zimnej wody, i dodajemy groch.


Groch gotujemy bez soli około 50 min., jak posolimy  to będzie twardy przez 4 godz. gotowania.


Potem dokładamy naszą wędzonkę i gotujemy tak razem 10 min.


Następnie dodajemy włoszczyznę, ziemniaki i po kolejnych 10 min.  wkładamy kiełbasę,
podsmażoną/zeszkloną  cebulę, posiekany czosnek i  przyprawy.


Tak przygotowaną zupę podajemy z gorącą kiełbasą, posypując dodatkowo majerankiem.


Smacznego !!! 

* Groch lubi się przypalać do dna, więc musimy często mieszać !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz