sobota, 12 listopada 2016

grochówka

Znana i bardzo lubiana zupa z grochu... Oczywiście są różne wersje :)
Proponuję grochówkę po "naszemu"  :) z wędzonką i kiełbasą...


Potrzebujemy trochę czasu i zestaw, który widać na zdjęciu :) 
Groch łuskany, ziemniaki, włoszczyzna, cebula, kiełbasa, wędzonka... sól, pieprz i majeranek.


Wszystkie produkty przygotowujemy wcześniej żeby potem tylko dokładać...  


Opłukany groch gotujemy bez soli 45-55 min ...bo gdy posolimy to będzie twardy przez 4 godziny...


Potem dokładamy naszą wędzonkę i gotujemy tak 10 min...


Następnie dodajemy włoszczyznę i ziemniaki...po kolejnych 10-15min wkładamy kiełbasę...
podsmażoną cebulę, przyprawy...


Tak przygotowaną zupę podajemy posypując dodatkowo majerankiem...


Smacznego !!! 

*** Groch lubi się przypalać do dna więc musimy często mieszać !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz