piątek, 7 lutego 2020

Rolada schabowa

Rolada ze schabu nadziewana kiełbasą podwawelską. 


--


Skład: schab 1-1,2 kg, kiełbasa ~250 g, płaska łyżka soli kamiennej, łyżka czubata majeranku,
 łyżeczka pieprzu mielonego, łyżka pieprzu ziarnistego, dwie łyżeczki papryki, łyżka musztardy
sarepskiej, czosnek 3-5 ząbków wg uznania i swojego smaku, około 5-6  łyżek oleju roślinnego.


--


Umyty w zimnej wodzie  i osuszony schab kroimy wzdłuż nie do końca przez środek, potem
jeszcze raz kroimy wzdłuż powstałe "połówki" i po rozłożeniu rozbijamy tłuczkiem.


Przyprawiamy solą, wyciśniętym lub posiekanym czosnkiem, pieprzem i papryką.


Na koniec przyprawiania dodajemy musztardę i zawijamy schab razem  z kiełbasą.
*** opcjonalnie możemy użyć do nadziania przyprawionego mięsa mielonego zamiast kiełbasy
lub też podsmażonych z cebulą pieczarek czy z leśnych grzybów kurek albo borowików.


--

--


--


--


Tak przygotowany schab przewiązujemy i doprawiamy z zewnątrz przyprawami z olejem,
następnie chowamy na noc (lub nie i pieczemy od razu) do lodówki.


Pieczemy w 200 st. C ~55-65 min, podlewając na początku trochę wodą ~1/2 szkl.


--


Po upieczeniu studzimy zostawiając w uchylonym piekarniku ~30 min i wówczas
serwujemy w grubych plastrach na gorąco lub przekładamy do lodówki na 12 h,
żeby serwować później jako wędlinę na kanapki.


Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz