Rolada ze schabu nadziewana kiełbasą podwawelską.
--
Skład: schab 1-1,2 kg, kiełbasa ~250 g, płaska łyżka soli kamiennej, łyżka czubata majeranku,
łyżeczka pieprzu mielonego, łyżka pieprzu ziarnistego, dwie łyżeczki papryki, łyżka musztardy
sarepskiej, czosnek 3-5 ząbków wg uznania i swojego smaku, około 5-6 łyżek oleju roślinnego.
--
Umyty w zimnej wodzie i osuszony schab kroimy wzdłuż nie do końca przez środek, potem
jeszcze raz kroimy wzdłuż powstałe "połówki" i po rozłożeniu rozbijamy tłuczkiem.
Przyprawiamy solą, wyciśniętym lub posiekanym czosnkiem, pieprzem i papryką.
Na koniec przyprawiania dodajemy musztardę i zawijamy schab razem z kiełbasą.
*** opcjonalnie możemy użyć do nadziania przyprawionego mięsa mielonego zamiast kiełbasy
lub też podsmażonych z cebulą pieczarek czy z leśnych grzybów kurek albo borowików.
--
--
--
--
Tak przygotowany schab przewiązujemy i doprawiamy z zewnątrz przyprawami z olejem,
następnie chowamy na noc (lub nie i pieczemy od razu) do lodówki.
Pieczemy w 200 st. C ~55-65 min, podlewając na początku trochę wodą ~1/2 szkl.
--
Po upieczeniu studzimy zostawiając w uchylonym piekarniku ~30 min i wówczas
serwujemy w grubych plastrach na gorąco lub przekładamy do lodówki na 12 h,
żeby serwować później jako wędlinę na kanapki.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz