sobota, 1 lutego 2020

Schab pieczony

Schab pieczony na cebuli, to smaczne i proste w przygotowaniu danie na wiele okazji.


--


Skład: ~1,2 kg schabu, 6 cebul, 70 g smalcu, 1 szkl. groszku z marchewką, łyżka soli, łyżka pieprzu.


Mięso przyprawiamy solą i pieprzem i chowamy na noc do lodówki lub pieczemy od razu.
Cebulę kroimy w grube plastry i wykładamy w naczyniu, potem do naczynia dodajemy mięso,
dookoła rozkładamy cebulę i groszek z marchewką, następnie na wierzch dodajemy smalec.


--


Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 200-220 st. C/ 90 min.


--


Po upieczeniu czekamy minimum 15 min. i wówczas wyjmujemy mięso żeby poporcjować.


Serwujemy na gorąco z czym kto lubi wg  uznania  ... ziemniaki, ryż, makaron, kasza.
*** jeżeli chcemy schab na kanapki, to w całości zapakowany chowamy na 12h do lodówki.


Smacznego !!! 

1 komentarz:

  1. pysznie wygląda; taki schab i do obiadu i do kanapki można ;))

    OdpowiedzUsuń