--
Skład: ~1,2 kg schabu, 6 cebul, 70 g smalcu, 1 szkl. groszku z marchewką, łyżka soli, łyżka pieprzu.
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem i chowamy na noc do lodówki lub pieczemy od razu.
Cebulę kroimy w grube plastry i wykładamy w naczyniu, potem do naczynia dodajemy mięso,
dookoła rozkładamy cebulę i groszek z marchewką, następnie na wierzch dodajemy smalec.
--
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 200-220 st. C/ 90 min.
--
Po upieczeniu czekamy minimum 15 min. i wówczas wyjmujemy mięso żeby poporcjować.
Serwujemy na gorąco z czym kto lubi wg uznania ... ziemniaki, ryż, makaron, kasza.
*** jeżeli chcemy schab na kanapki, to w całości zapakowany chowamy na 12h do lodówki.
Smacznego !!!
pysznie wygląda; taki schab i do obiadu i do kanapki można ;))
OdpowiedzUsuń