Super mąka Szymanowska i przepyszny chleb, polecam każdemu i nie jest to reklama.
--
Na 1 kg mąki potrzebujemy 50 g świeżych drożdży, ~500 ml ciepłej wody, łyżkę cukru, łyżkę soli.
Mąkę przesiewamy i dosypujemy sól.
Z wody, drożdży, cukru i dwóch czubatych łyżek mąki robimy zaczyn, który po wymieszaniu
przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce.
--
Potem zaczyn dodajemy do mąki i mieszamy około 2 minut.
Następnie wyrabiamy ręcznie 3-5 minut, przykrywamy i odstawiamy na 60 minut.
Gdy ciasto wyrośnie zagniatamy je lekko, dzielimy na części i wyrabiamy chleb.
Możemy znowu przykryć na 30 min. do wyrośnięcia albo od razu smarujemy chleby
rozbitym jajkiem lub mlekiem, posypujemy nasionami i nacinamy.
--
Tak przygotowane pieczemy w 200 st. 50-60 minut.
--
Po wyjęciu, chleb studzimy i potem kroimy b.ostrym nożem.
Smacznego !
Biorę się za robienie .
OdpowiedzUsuńCiekawe co wyjdzie.
Apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńChlebek właśnie wylądował w piekarniku, zobaczymy jaki wyjdziesz :)
OdpowiedzUsuńMoja żona chlebek ten piecze już czwarty raz, po trzy chlebki na raz, chlebek jest pyszny, polecam
OdpowiedzUsuńZaczęłam robić chlebek. Mam nadzieję że będzie pysznościowy.��
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMam i ja. Wyszedł piękny i smaczny. Polecam.
OdpowiedzUsuńRobię i ja 🤗
OdpowiedzUsuńMi niestety nie wyszedł, chyba nie mam ręki do chleba
OdpowiedzUsuńMój wyszedł taki zbity, a nie puszysty. Może ktoś coś poradzi?
OdpowiedzUsuńUżyłem jaja, skórka strasznie twarda wyszła. Ktoś ma może jakieś rozwią
OdpowiedzUsuńDzień dobry dziś próbuję upiec chlebek tylko prosze o informacje jaka temperatura piekarnika odrazu 200 czy nizsza a piec w200 .Bardzo proszę o odpowiedzz możliwie szybko Dziękuję serdecznie
OdpowiedzUsuńWłaśnie się piecze ,wygląda pięknie
OdpowiedzUsuńNiemam świeżych drożdży czy mogę użyć suszonych i ile?
OdpowiedzUsuń