czwartek, 1 września 2016

Ogórkowa, ze świeżych ogórków

Przepyszna zupa ogórkowa, naprawdę polecam tą niesamowicie świeżą i smaczną zupę . 


Skład: ogórki gruntowe 1-1,5 kg, włoszczyzna 0,5-0,7 kg, cebula, śmietana, czosnek i przyprawy.
Ogórki obieramy i wycinamy nasiona, potem  kroimy w drobną kostkę 


Włoszczyznę gotujemy z zielem i listkiem w 3-4 litrach wody.


Cebulę i czosnek też kroimy, które potem razem z ogórkami przysmażamy na patelni.
Chleb kroimy i wkładamy na 10 minut do piekarnika w 200 st. C 


--


Następnie usmażone ogórki dodajemy do gotującej się włoszczyzny i gotujemy przez 15 min.


Potem zabielamy kwaśną śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem .


--


...posypujemy koperkiem...


jak również dodajemy grzanki chlebowe, wcześniej przygotowane w piekarniku.


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz