Przepyszna zupa ogórkowa, naprawdę polecam tą niesamowicie świeżą i smaczną zupę .
Skład: ogórki gruntowe 1-1,5 kg, włoszczyzna 0,5-0,7 kg, cebula, śmietana, czosnek i przyprawy.
Ogórki obieramy i wycinamy nasiona, potem kroimy w drobną kostkę
Ogórki obieramy i wycinamy nasiona, potem kroimy w drobną kostkę
Włoszczyznę gotujemy z zielem i listkiem w 3-4 litrach wody.
Cebulę i czosnek też kroimy, które potem razem z ogórkami przysmażamy na patelni.
Chleb kroimy i wkładamy na 10 minut do piekarnika w 200 st. C
Chleb kroimy i wkładamy na 10 minut do piekarnika w 200 st. C
--
Następnie usmażone ogórki dodajemy do gotującej się włoszczyzny i gotujemy przez 15 min.
Potem zabielamy kwaśną śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem .
--
...posypujemy koperkiem...
jak również dodajemy grzanki chlebowe, wcześniej przygotowane w piekarniku.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz