poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Pierogi z mięsem

Pierogi, to dobry obiad  dla każdego, kto lubi te tradycyjnie polskie danie. 


Ciasto: mąka, sól, jajko, woda... ~500 g mąki, 1 łyżka soli, 1 jajko,  1szkl.wody
Farsz: 500 g mięso mielone, cebula, czosnek, pieprz, sól.


Po wyrobieniu ciasto odstawiamy na 30 min. żeby odpoczęło,
potem wałkujemy na 2-3 mm i wycinamy...


Robimy kulki mięsne...


Lepimy...


Gotujemy 3-4 min od czasu wypłynięcia...


Jak zostało ciasto to robimy zwykłe kluski...:)


Podajemy od razu z kwaśną śmietaną...


Możemy też serwować pierożki odsmażane :)


W każdej wersji są  to pierogi  o 100 razy lepsze niż ze sklepu :)


Smacznego ! 

1 komentarz: