Pierogi, to dobry obiad dla każdego, kto lubi te tradycyjnie polskie danie.
Ciasto: mąka, sól, jajko, woda... ~500 g mąki, 1 łyżka soli, 1 jajko, 1szkl.wody
Farsz: 500 g mięso mielone, cebula, czosnek, pieprz, sól.
Farsz: 500 g mięso mielone, cebula, czosnek, pieprz, sól.
Po wyrobieniu ciasto odstawiamy na 30 min. żeby odpoczęło,
potem wałkujemy na 2-3 mm i wycinamy...
Robimy kulki mięsne...
Lepimy...
Gotujemy 3-4 min od czasu wypłynięcia...
Jak zostało ciasto to robimy zwykłe kluski...:)
Podajemy od razu z kwaśną śmietaną...
Możemy też serwować pierożki odsmażane :)
W każdej wersji są to pierogi o 100 razy lepsze niż ze sklepu :)
Smacznego !
Również robię z surowego mięsa i są mega 🔥
OdpowiedzUsuń