Bardzo smaczne, złociste i chrupiące placki z cukinii.
Umytą cukinię ucieramy na grubych oczkach...
Solimy, odstawiamy na 10 min i odsączamy...
Potem dodajemy jajka, pokrojoną w kostkę lub utartą cebulę,
wyciśnięty czosnek i przyprawy.
Potem dodajemy mąkę ~ 1-2 łyżki na każdą utartą cukinię, ( zależy
od wielkości cukinii i konsystencji masy, którą będziemy smażyć)
dobrze całość mieszamy i smażymy na złoto brązowo.
Ogień ustawiamy na 2/3 mocy żeby nie spalić placków.
Smażymy na b.gorącym tłuszczu po 2-3 min z każdej strony.
Usmażone podajemy z kleksem kwaśnej śmietany.
Smacznego !
Robiłam przedwczoraj. Dodałam kilka ziemniaków startych na drobnej tarce oraz majeranek. Było pysznie. :)
OdpowiedzUsuń:) Coś jest w tej cukinii :) Ja utarłem małe cukinie na placki, a duże poszły do faszerowania... Zapach, smak i wygląd lepszy od ziemniaczanych :) Pozdrawiam !
UsuńMniam mniam :-)
OdpowiedzUsuńCUKINIA :) :) :) polecam ...ziemniaczane są super, a z cukinii są de luxe :)
OdpowiedzUsuńZcieram cukinię dodaję ziemniaka oraz marchewkę wszystko starte na grubych oczkach .Dodaję pieprz, sól jajko i dwie łyżki mąki placki rewelacyjne.Polecam
OdpowiedzUsuń