Małe, smaczne, drożdżowe, z domowym dżemem z czerwonej porzeczki.
Ciasto drożdżowe: 1 kg mąki, 350-400ml mleka, 40-50g drożdży,
1 szkl. cukru, 3 jajka, 100 g masła.
Do mleka wsypujemy cukier, wkruszamy drożdże i mieszamy, następnie dodajemy przesianą mąkę i jajka, szczyptkę soli, a na końcu dodajemy rozpuszczone masło i zagniatamy ciasto. Jak jest za mokre dodajemy
1-2 łyżki mąki, gdy za suche 1-2 łyżki wody.
Pod przykryciem odstawiamy na 30-60 minut do wyrośnięcia,
potem krótko zagniatamy i dzielimy na 3 części.
Ciasto wałkujemy i kroimy, potem nakładamy: dżem, konfitury lub twarożek
i zwijamy rogale lub inne kształty: grzebienie, ślimaki.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 25-30 min / 180 st.C
W tym czasie robimy ciastka na drugą blachę .
Tym razem rozwałkowane ciasto kroimy inaczej... nakładamy i zawijamy.
Ostatni kawałek ciasta możemy rozwałkować, nałożyć nadzienie na całość,
a potem zwinąć w rulon i pokroić wałki, z których upieką się ślimaki.
--
--
--
Ciastka są super smaczne, wyrośnięte, pachnące...
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz