czwartek, 4 sierpnia 2016

Domowe rogaliki

Małe, smaczne, drożdżowe, z domowym dżemem z czerwonej porzeczki. 


Ciasto drożdżowe: 1 kg mąki, 350-400ml mleka, 40-50g drożdży,
 1 szkl. cukru, 3 jajka, 100 g masła.
Do mleka wsypujemy cukier, wkruszamy drożdże i mieszamy, następnie dodajemy przesianą mąkę i jajka, szczyptkę soli, a na końcu dodajemy rozpuszczone masło i zagniatamy ciasto. Jak jest za mokre dodajemy
 1-2 łyżki mąki, gdy za suche 1-2 łyżki wody. 
Pod przykryciem odstawiamy na 30-60 minut do wyrośnięcia, 
potem krótko zagniatamy i dzielimy na 3 części. 


Ciasto  wałkujemy i kroimy, potem nakładamy:  dżem, konfitury lub twarożek
 i zwijamy rogale lub inne kształty: grzebienie, ślimaki. 


Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 25-30 min / 180 st.C


W tym czasie robimy ciastka na drugą blachę .


Tym razem rozwałkowane ciasto kroimy inaczej... nakładamy i zawijamy.


Ostatni kawałek ciasta możemy rozwałkować, nałożyć nadzienie na całość, 
a potem zwinąć w rulon i pokroić wałki, z których upieką się ślimaki. 


--


--


--


Ciastka są super smaczne, wyrośnięte, pachnące...


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz