Przepyszny mus wiśniowy :) dobry do ciasta, gofrów i deserów...
Przepis jest banalnie prosty, bo potrzebne są tylko wiśnie i cukier...
Proporcje owoców do cukru, to jeden na jeden :) na 1 kg wiśni 1 kg cukru.
Umyte w zimnej wodzie wiśnie drylujemy...i zasypujemy na noc cukrem.
Jak wiśnie puszczą soki, to gotujemy je na małym/średnim ogniu...
Pianę, która powstaje przy gotowaniu zbieramy cedzakiem...
Jak zbierzemy pianę, a owoce jeszcze się nie rozgotują, to blendujemy całość...
Gorące przelewamy do słoików i ustawiamy na denkach do wystygnięcia...
Po wystudzeniu, słoiki opisujemy i wynosimy do ciemnej i chłodnej do spiżarni :)
Smacznego !
Domowe pyszności! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za wizytę i komentarz :))) Naprawdę pyszności i nie wymagają cudów :))) Polecam każdemu :) Pozdrawiam !
Usuń