piątek, 29 lipca 2016

Mus wiśniowy

Przepyszny mus wiśniowy :) dobry do ciasta, gofrów i deserów...


Przepis jest banalnie prosty, bo potrzebne są tylko wiśnie i cukier...
Proporcje owoców do cukru, to jeden na jeden :) na 1 kg wiśni 1 kg cukru.


Umyte w zimnej wodzie wiśnie drylujemy...i zasypujemy na noc cukrem.


Jak wiśnie puszczą soki, to gotujemy je na małym/średnim ogniu...


Pianę, która powstaje przy gotowaniu zbieramy cedzakiem...


Jak zbierzemy pianę, a owoce jeszcze się nie rozgotują, to blendujemy całość... 


Gorące przelewamy do słoików i ustawiamy na denkach do wystygnięcia...


Po wystudzeniu, słoiki opisujemy i wynosimy do ciemnej i chłodnej do spiżarni :)


Smacznego !

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za wizytę i komentarz :))) Naprawdę pyszności i nie wymagają cudów :))) Polecam każdemu :) Pozdrawiam !

      Usuń