czwartek, 14 lipca 2016

Kotlety z grochu

Propozycja usmażenia kotletów bez mięsa, bardzo pożywne kotlety z grochu.


Najpierw gotujemy groch wg zaleceń tj. łuskany połówki 30-40 minut,
cały natomiast wcześniej moczymy i gotujemy 60-70 minut. BEZ SOLI ! 
***groch lubi się przypalać, więc należy pilnować i mieszać....


Oprócz grochu potrzebujemy jajka, cebulę, bułkę tartą, przyprawy...


Podsmażoną cebulę dodajemy z jajkami i przyprawami-do ugotowanego grochu.
Zalecam dodać dużo majeranku, pieprz ziołowy lub pieprz czarny i sól.
Przygotowane składniki, mielimy w maszynce do mięsa lub blendujemy...


Z gotowej masy lepimy kotlety...


Panierujemy w bułce tartej lub w mące i pieczemy z 2 str. na złoto brązowo.


Upieczone kotlety serwujemy, z czym kto lubi lub same jako przekąskę.


Można też zostawić sobie na później,  do odgrzania lub zabrać do pracy.


--


Smacznego ! 

1 komentarz: