czwartek, 14 lipca 2016

Kotlety z grochu

Dzisiaj proponuję zamiast mięsa, bardzo pożywne kotlety z grochu.


Najpierw gotujemy groch wg zaleceń tj. łuskany połówki 30-40 minut,
cały natomiast wcześniej moczymy i gotujemy 60-70 minut. ...bez soli ! 


Oprócz grochu potrzebujemy jajka, cebulę, bułkę tartą, przyprawy...


Cebulę podsmażamy i dodajemy z jajkami i przyprawami do ugotowanego grochu...
Z przypraw  zalecam dodać dużo majeranku, pieprz ziołowy lub czarny i sól.


Połączone składniki mielimy w maszynce do mięsa lub blendujemy...


Z przygotowanej masy lepimy kotlety...


Panierujemy w bułce tartej lub w mące i pieczemy...


Upieczone kotlety serwujemy na gorąco, z czym kto lubi lub same jako przekąskę.


Można też zostawić na później,  do odgrzania lub zabrać do pracy.


Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz