Bardzo dobra propozycja na smaczną przekąskę, którą możemy zabrać w podróż,
na piknik, do szkoły, również sprawdzi się doskonale na śniadanie lub kolację.
na piknik, do szkoły, również sprawdzi się doskonale na śniadanie lub kolację.
Jak widać niewiele potrzeba żeby to przygotować: kiełbasa, ser, cebula, można dodać szpinak.
Na ciasto:1 kg mąki, 50 g drożdży, 2 szkl. ciepłej wody, łyżka cukru, łyżka soli.
Na ciasto:1 kg mąki, 50 g drożdży, 2 szkl. ciepłej wody, łyżka cukru, łyżka soli.
Z wody, cukru, drożdży i 4 łyżek mąki robimy zaczyn, który po wyrośnięciu dolewamy do
przesianej mąki wymieszanej z solą. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-60 min.
przesianej mąki wymieszanej z solą. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-60 min.
Potem wałkujemy na 5-6 mm i wycinamy krążki...
...po kolei nakładamy kiełbasę, cebulę, szpinak i ser...
Zawijamy boki i zakręcamy jak krokiety...
Dla niecierpliwych jest też wersja maxi wówczas wycinamy miską.
Dodajemy wg uznania, to co lubimy najbardziej i będzie smakowało.
Dodajemy wg uznania, to co lubimy najbardziej i będzie smakowało.
Taka "buła", to już słuszna porcja :)
Wszystko smarujemy rozbitym jajkiem, nacinamy i wstawiamy do pieczenia na 30 min/ 200 st.C
W piekarniku bułki staną się chrupiące i smaki się połączą... hmmm polecam.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz