niedziela, 10 lipca 2016

Bułki z kiełbasą

Bardzo dobra propozycja na smaczną przekąskę, którą możemy zabrać w podróż,
 na piknik, do szkoły, również sprawdzi się doskonale na śniadanie lub  kolację. 


Jak widać niewiele potrzeba żeby to przygotować: kiełbasa, ser, cebula, można dodać szpinak.
Na ciasto:1 kg mąki, 50 g drożdży, 2 szkl. ciepłej wody, łyżka cukru, łyżka soli.


Z wody, cukru, drożdży i 4 łyżek mąki robimy zaczyn, który po wyrośnięciu dolewamy do
 przesianej mąki wymieszanej z solą. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-60 min.


Potem wałkujemy na 5-6 mm i wycinamy krążki...


...po kolei nakładamy  kiełbasę, cebulę, szpinak i ser...


Zawijamy boki i zakręcamy jak krokiety...


Dla niecierpliwych jest też wersja maxi wówczas wycinamy miską.
Dodajemy wg uznania, to co lubimy najbardziej i będzie smakowało.


Taka "buła", to już słuszna porcja :)


Wszystko smarujemy rozbitym jajkiem, nacinamy i wstawiamy do pieczenia na 30 min/ 200 st.C 


W piekarniku bułki staną się chrupiące i smaki się połączą... hmmm polecam.


Smacznego !!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz