środa, 13 lipca 2016

Ogórki małosolne

Wszyscy lubią i każdy może sobie przygotować w domu :) 
DLACZEGO JEST TAKA NAZWA MAŁOSOLNE ??? 
*** OGÓRKI MAŁOSOLNE -->> 1 litr wody + 1 łyżka soli
*** OGÓRKI KISZONE --> 1 litr wody + 2 łyżki soli


SKŁAD : ogórki gruntowe, czosnek, koperek-baldachimy, chrzan opcjonalnie,
sól kamienna niejodowana, nie płukana, nie wybielana, bez antyzbrylaczy itd...
SÓL KŁODAWSKA -do przetworów lub inna sprawdzona zwykła sól i woda.


Koperek..."baldachimy"...


Chrzan...kawałek ale bez chrzanu tez się uda :) 


Czosnek...


--


Ogórki myjemy w zimnej wodzie...i obcinamy delikatnie końcówki


...po to obcinamy końcówki, żeby ogórki szybciej (nasiąkły solanką) się zakisiły...


Naczynie do kiszenia musi być z kamionki,/szkła lub ze stali nierdzewnej...
 na dnie układamy koperek, czosnek, chrzan i liść chrzanu (jak mamy) ...


Potem układamy ogórki i zalewamy prawie gorącą wodą z solą..

***przykrywamy talerzykiem lub deklem tak żeby ogórki były zanurzone 

Po dwóch trzech dniach mamy pyszne ogórki małosolne.


Smacznego ! ! !


4 komentarze:

  1. Uwielbiamy. Kisimy każdego lata :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ! Cieszę się, że jeszcze ktoś robi w domu takie rzeczy :), bo nieraz myślę, że jestem dinozaurem jak widzę zdziwienie ludzi kiedy im mówię o domowych zaprawach :)) ... Pozdrawiam !

      Usuń
  2. Bardzo lubię małosolne, a w tym roku produkuję jeden gliniany garnek za drugim :) Pomijam tylko liście chrzanu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam częściej ! Ja też bardzo lubię :) i z chrzanu zrezygnowałem, bo skończyły się "moje" zapasy na rowie pod lasem :)Czosnek i koper dobrze sobie radzą :) Ogórki i koper rosną w ogródku, czosnek mam ze sklepu :)a nastawienie trwa chwilę :) ... ogórki na drugi dzień po południu już są do chrupania :)

      Usuń