środa, 13 lipca 2016

Ogórki małosolne

Wszyscy lubią i każdy może sobie przygotować :) Dlaczego nazywamy małosolne? 
Po prostu do zalewy na litr wody dajemy 1 łyżkę soli, a do kiszenia na zimę 2 łyżki :)


Potrzebujemy ogórki gruntowe...


Koperek...


Chrzan...


Czosnek...


Sól kamienną i wodę...


Ogórki zrywamy i myjemy w zimnej wodzie...


Obcinamy końcówki żeby szybciej się zakisiły...


Na dno naczynia układamy liść i korzeń chrzanu, czosnek i baldachim koperku...


Potem układamy ogórki i zalewamy gorącą wodą z solą...
Po dwóch trzech dniach mamy pyszne ogórki :)


Smacznego ! Polecam ! 


4 komentarze:

  1. Uwielbiamy. Kisimy każdego lata :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ! Cieszę się, że jeszcze ktoś robi w domu takie rzeczy :), bo nieraz myślę, że jestem dinozaurem jak widzę zdziwienie ludzi kiedy im mówię o domowych zaprawach :)) ... Pozdrawiam !

      Usuń
  2. Bardzo lubię małosolne, a w tym roku produkuję jeden gliniany garnek za drugim :) Pomijam tylko liście chrzanu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam częściej ! Ja też bardzo lubię :) i z chrzanu zrezygnowałem, bo skończyły się "moje" zapasy na rowie pod lasem :)Czosnek i koper dobrze sobie radzą :) Ogórki i koper rosną w ogródku, czosnek mam ze sklepu :)a nastawienie trwa chwilę :) ... ogórki na drugi dzień po południu już są do chrupania :)

      Usuń