Wszyscy lubią i każdy może sobie przygotować w domu :)
DLACZEGO JEST TAKA NAZWA MAŁOSOLNE ???
*** OGÓRKI MAŁOSOLNE -->> 1 litr wody + 1 łyżka soli
*** OGÓRKI KISZONE --> 1 litr wody + 2 łyżki soli
SKŁAD : ogórki gruntowe, czosnek, koperek-baldachimy, chrzan opcjonalnie,
sól kamienna niejodowana, nie płukana, nie wybielana, bez antyzbrylaczy itd...
SÓL KŁODAWSKA -do przetworów lub inna sprawdzona zwykła sól i woda.
Koperek..."baldachimy"...
Chrzan...kawałek ale bez chrzanu tez się uda :)
Czosnek...
--
Ogórki myjemy w zimnej wodzie...i obcinamy delikatnie końcówki
...po to obcinamy końcówki, żeby ogórki szybciej (nasiąkły solanką) się zakisiły...
Naczynie do kiszenia musi być z kamionki,/szkła lub ze stali nierdzewnej...
na dnie układamy koperek, czosnek, chrzan i liść chrzanu (jak mamy) ...
Potem układamy ogórki i zalewamy prawie gorącą wodą z solą..
***przykrywamy talerzykiem lub deklem tak żeby ogórki były zanurzone
Po dwóch trzech dniach mamy pyszne ogórki małosolne.
Smacznego ! ! !
Uwielbiamy. Kisimy każdego lata :)
OdpowiedzUsuńWitam ! Cieszę się, że jeszcze ktoś robi w domu takie rzeczy :), bo nieraz myślę, że jestem dinozaurem jak widzę zdziwienie ludzi kiedy im mówię o domowych zaprawach :)) ... Pozdrawiam !
UsuńBardzo lubię małosolne, a w tym roku produkuję jeden gliniany garnek za drugim :) Pomijam tylko liście chrzanu.
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam częściej ! Ja też bardzo lubię :) i z chrzanu zrezygnowałem, bo skończyły się "moje" zapasy na rowie pod lasem :)Czosnek i koper dobrze sobie radzą :) Ogórki i koper rosną w ogródku, czosnek mam ze sklepu :)a nastawienie trwa chwilę :) ... ogórki na drugi dzień po południu już są do chrupania :)
Usuń