sobota, 16 lipca 2016

Sezon ogórkowy

Deszcz i słońce... nic więcej nie potrzeba ogórkom żeby rosły.
Jak są ogórki, to jest sezon ogórkowy i można zrobić zapasy na zimę.


Ogórki zrywamy, myjemy i zaprawiamy, najlepiej w tym samym dniu.


Dobre ogórki na zimę, a jakie to są ? Kiszone, domowe, z czosnkiem, koprem i chrzanem...


Jak wszystko mamy przygotowane, to nakładamy do słoików koper, czosnek, chrzan i ogórki.


Ogórki układamy w słoikach tak żeby zmieścić jak najwięcej,ale żeby nie wystawały.


Zalewamy wszystko zalewą solną, która musi mieć kopiastą łyżkę soli na litr wody...


Sprawdzamy czy nie wystają jakieś ogórki i zakręcamy...


Jeżeli zostało jeszcze trochę ogórków, to "walczymy" dalej...
"Średniaki" zaprawiamy na słodko kwaśne w zalewie octowej...


Na dwa litry wody dajemy  1 szkl. cukru, 2 szkl. octu i 1 kopiastą łyżkę soli...
Jak ktoś chce dodaje liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, cebulę....


Pozostałe duże ogórki obieramy ze skórki...


Kroimy na ćwiartki...


Wykrawamy nasiona i robimy sobie tzw. pikle
Zalewa słodko kwaśna jak do ogórków opisanych wcześniej.


Wszystko zanosimy do chłodnej i ciemnej spiżarni.
 Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz