niedziela, 24 lipca 2016

Bułki ziemniaczane

Polecam super smaczne codzienne pieczywo na śniadanie i nie tylko.
Oryginalny przepis spotkałem kiedyś na blogu Edyty G. Polecam zajrzeć...


Jak już zobaczyliście, to koniecznie spróbujcie je upiec. Nic trudnego.


Potrzebujemy mąkę 1kg,  3-4 ugotowane ziemniaki, 50 g drożdży, 1 łyżkę cukru,
1 łyżkę soli, 400-500 ml ciepłej nie gorącej wody...trochę czasu.


Ziemniaki gotujemy, rozgniatamy i trochę studzimy.


Robimy zaczyn drożdżowy z rozkruszonych do miski drożdży, które dodajemy do
szklanki ciepłej posłodzonej wody i dwóch łyżek mąki. Odstawiamy przykryte na 10-15 min.


Do przesianej mąki wsypujemy sól, wkładamy ziemniaki i wlewamy zaczyn.
Wszystko mieszamy i dodajemy powoli pozostała wodę, tak żeby nie przelać.


Potem ręcznie wyrabiamy ciasto i jak jest za mokre dodajemy 3-5 łyżek mąki.


Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30-60 minut.


Potem wyrabiamy bułki, wykładamy na blachę i nacinamy, żeby nie pękały byle gdzie. 


Tak przygotowane wstawiamy na 20-30 min do pieca w 200 st.C góra/dół. Czas pieczenia
zależy od piekarnika. Można spryskać wodą spód piekarnika zaraz po włożeniu bułek.


Upieką się  na pewno świetne, pulchne, świeże i pachnące bułki...


Potem można ucztować, w pachnącym chlebem domu :)


Bułki smakują świetnie same, ale też z wędliną, serem....


Smacznego ! 


3 komentarze:

  1. O juz sa, gotowe buleczki! I jakie piekne zdjecia robione podczas pieczenia, mi nigdy sie nie chce fotografowac, a to na blogu tak ciekawie wyglada. Bardzo dziekuje za linki i pieczenie wedlug tego przepisu :-) Pozdrawiam serdecznie cala rodzinke :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Bardzo dobre bułki :) Zostało mi trochę ciasta, to wieczorem pizzę upiekłem i tez super wyszła :) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  3. Można użyć suchych drożdży - też dają radę 😉

    OdpowiedzUsuń