Polecam super smaczne codzienne pieczywo na śniadanie i nie tylko.
Oryginalny przepis spotkałem kiedyś na blogu Edyty G. Polecam zajrzeć...
Oryginalny przepis spotkałem kiedyś na blogu Edyty G. Polecam zajrzeć...
Jak już zobaczyliście, to koniecznie spróbujcie je upiec. Nic trudnego.
Potrzebujemy mąkę 1kg, 3-4 ugotowane ziemniaki, 50 g drożdży, 1 łyżkę cukru,
1 łyżkę soli, 400-500 ml ciepłej nie gorącej wody...trochę czasu.
1 łyżkę soli, 400-500 ml ciepłej nie gorącej wody...trochę czasu.
Ziemniaki gotujemy, rozgniatamy i trochę studzimy.
Robimy zaczyn drożdżowy z rozkruszonych do miski drożdży, które dodajemy do
szklanki ciepłej posłodzonej wody i dwóch łyżek mąki. Odstawiamy przykryte na 10-15 min.
szklanki ciepłej posłodzonej wody i dwóch łyżek mąki. Odstawiamy przykryte na 10-15 min.
Do przesianej mąki wsypujemy sól, wkładamy ziemniaki i wlewamy zaczyn.
Wszystko mieszamy i dodajemy powoli pozostała wodę, tak żeby nie przelać.
Wszystko mieszamy i dodajemy powoli pozostała wodę, tak żeby nie przelać.
Potem ręcznie wyrabiamy ciasto i jak jest za mokre dodajemy 3-5 łyżek mąki.
Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30-60 minut.
Potem wyrabiamy bułki, wykładamy na blachę i nacinamy, żeby nie pękały byle gdzie.
Tak przygotowane wstawiamy na 20-30 min do pieca w 200 st.C góra/dół. Czas pieczenia
zależy od piekarnika. Można spryskać wodą spód piekarnika zaraz po włożeniu bułek.
zależy od piekarnika. Można spryskać wodą spód piekarnika zaraz po włożeniu bułek.
Upieką się na pewno świetne, pulchne, świeże i pachnące bułki...
Potem można ucztować, w pachnącym chlebem domu :)
Bułki smakują świetnie same, ale też z wędliną, serem....
Smacznego !
O juz sa, gotowe buleczki! I jakie piekne zdjecia robione podczas pieczenia, mi nigdy sie nie chce fotografowac, a to na blogu tak ciekawie wyglada. Bardzo dziekuje za linki i pieczenie wedlug tego przepisu :-) Pozdrawiam serdecznie cala rodzinke :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Bardzo dobre bułki :) Zostało mi trochę ciasta, to wieczorem pizzę upiekłem i tez super wyszła :) Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńMożna użyć suchych drożdży - też dają radę 😉
OdpowiedzUsuń