czwartek, 21 lipca 2016

Gisia i mini "hot dogi"

Mini hot dogi bardzo szybka i smaczna przekąska dla małych i dużych.


Robimy klasyczne ciasto drożdżowe jak na bułki czy pizzę.
 1kg mąki, 50 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 2 szkl. ciepłej wody, 1 łyżka soli


Ciasto możemy zrobić wcześniej i wówczas  trzymamy je szczelnie zamknięte w lodówce. 


Na  rozwałkowane ciasto nakładamy parówkę, zawijamy, odcinamy...i tak po kolei .


Potem kroimy na mniejsze kawałki.


Oczywiście w kuchni warto mieć dobre towarzystwo, Gisia ma nawet swój wałek
do ciasta ale go oszczędza, bo taty wałek lepiej jej pasuje ...


Jak widać ciasto wymaga jeszcze obróbki...
Pokrojone hot dogi układamy na blaszce i smarujemy rozbitym jajkiem...


Tak przygotowane pieczemy w temp. 200st.C / 25-30 min


Po upieczeniu mamy chrupiącą super przekąskę.


Smacznego ! 


8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podoba :)

      Usuń
    2. Super dziś zrobię ,ile trzeba parówek na tyle ciasta ?

      Usuń
    3. ...Adam :) to super... 8-10 szt. zależy jak rozwałkujesz ciasto, ale jak ci zostanie, to zrób sobie po prostu bułki :) ... a dzisiejsze bułki z makiem i serem... są pod tym linkiem https://chlebanaszego.blogspot.com/2017/07/buki-z-kiebaska.html

      Usuń
    4. super przepis już robione 2 razy przepyszne ,czekamy na następne przepisy.pozdrawiamy.

      Usuń
    5. ... :) :) :) a proszę zajrzeć też tutaj ... https://chlebanaszego.blogspot.com/2016/02/kiebaski.html?showComment=1500885500179#c1414226794595354876 ... Nowe jakieś będą ale musze fotki zgrać :) Pozdrawiam !

      Usuń
  2. Świetna stronka, jestem zachwycona Pana przepisami. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń