piątek, 8 lipca 2016

Gołąbki z kaszą

Jeżeli z kaszą, to "staropolskie" ? Jak zrobić gołąbki po staropolsku?
Zamiast ryżu używamy kaszę, a do sosu nie dodajemy koncentratu pomidorowego.


Główkę kapusty gotujemy w osolonej wodzie i w trakcie gotowania  odcinamy zmiękczone liście.


Na farsz potrzebujemy ugotowaną kaszę pomieszaną z surowym mielonym mięsem 1:1,
 podsmażoną cebulą i przyprawami. Dodajemy  jajko, żeby farsz ładnie się skleił.


Jak już mamy liście i farsz, to zawijamy i odkładamy łączeniem do dołu.


Jeżeli zostanie nam farsz i trochę kapusty, to kroimy drobno kapustę i łączymy z farszem.
Potem robimy kulki i otaczamy mąką, a na rozgrzanej patelni smażymy gołąbkowe kotlety


Dużych liści od kapusty nie wyrzucamy, tylko wykładamy na dno garnka,
żeby nasze gołąbki podczas gotowania nie przywierały do dna. 


Przed zagotowaniem, gołąbki przysmażamy na patelni, łączeniem do dołu...
wówczas ładnie się  zapieką i na pewno nie będą się rozwijały.


Przygotowane gołąbki układamy warstwami w garnku i tak pod przykryciem gotujemy 20-25 min,


Po takiej obróbce mamy przepyszne danie, które serwujemy od razu .


Oczywiście można przechowywać w lodówce i potem podgrzać,
ale u nas to mało prawdopodobne,  ponieważ są tak smaczne, że nic nie zostaje.


Smacznego ! 

6 komentarzy:

  1. Super danie - uwielbiam gołąbki - kaszą nie robiłam, i pewnie zrobię jutro :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)) Witam !!! z kaszą są może lepsze nawet :) takie "staropolskie" :) Dziękuję i zapraszam !

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. ...a jaką lubisz ? Tutaj jest kasza jęczmienna, ale może być gryczana, pęczak ...

      Usuń
  3. Muszę zrobić w najbliższym czasie, Martwi mnie to podsmażanie bo to trwa, ale chyba efekt jest dobry?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magiku ;-) to jest druga opcja z nitkami ... wtedy też będą się trzymać :)

      Usuń