czwartek, 3 listopada 2016

żurek z jajkiem i kiełbasą

Kwaśna zupa na zakwasie z mąki żytniej :) 
Niesamowicie smaczna, tradycyjna zupa :)


Zakwas przygotowujemy z 5 płaskich łyżek mąki żytniej-żurkowej zalanej 0,5 l letniej wody,
w glinianym lub szklanym naczyniu, przykrywamy ścierką/ gazą i po 4 dniach można używać.
W ciągu każdego dnia warto zamieszać z dwa trzy razy, można wkruszyć pół kromki chleba
razowego, jak również dodać 3 ząbki czosnku, liść laurowy i 3 ziarna ziela angielskiego.
Potem można przelać do butelki i schować do lodówki.


Gotujemy włoszczyznę i pokrojone w kostkę ziemniaki...


Kroimy wędzonkę i cebulę...


Do włoszczyzny i ziemniaków dodajemy ziele i liść...


Podsmażamy wędzonkę, boczek... i cebulę... dodajemy do zupy...


Następnie dolewamy nasz zakwas... i po zagotowaniu dodajemy kiełbasę...


Wszystko doprawiamy do smaku solą, pieprzem i  majerankiem...


Podajemy z ugotowanym jajkiem, chlebem.... 


Całość posypujemy majerankiem... :) 


Smacznego ! ! ! 

4 komentarze:

  1. Dobry przepis. Dziękuję:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      p.s. zakwas trzeba pomieszać z dwa razy dziennie...

      Usuń
  2. Wspaniały żurek. Dziękuje za przepis.Będę gotować pozostałe zupy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakował :) Pozdrawiam !

      Usuń