czwartek, 3 listopada 2016

Żurek na domowym zakwasie

Zupa żurek, to tradycyjne polskie danie niesamowicie smaczne, są przeróżne
wersje i mi osobiście zawsze smakuje nawet jak nie ma zbyt dużo dodatków.




Zakwas przygotowujemy z 5 płaskich łyżek mąki żytniej-żurkowej zalanej 0,5 l letniej wody,
w glinianym lub szklanym naczyniu, przykrywamy ścierką/ gazą i po 4 dniach można używać.
W ciągu każdego dnia trzeba zamieszać z dwa/ trzy razy, można wkruszyć pół kromki chleba
razowego, jak również dodać 3 ząbki czosnku, liść laurowy i 3 ziarna ziela angielskiego.
Potem przechowujemy w słoiku lub  przelewamy do butelki i chowamy do lodówki.
*** jak nie masz czasu na "pilnowanie" zakwasu, to kup w sprawdzonym warzywniaku


Skład żurku: zakwas żurkowy 0,5-1,0 l, włoszczyzna 500-700 g, ziemniaki 1 kg, 1 łyżka smalcu,
 boczek/wedzonka 200-300 g, 2 cebule, kiełbasa biała 4-6 szt.,sól, pieprz, majeranek, liść laurowy,
ziele angielskie, ugotowane jajka 5-10 szt. zależy na ile osób będziemy serwować.


Kroimy wędzonkę i cebulę, do garnka wkładamy włoszczyznę i pokrojone w kostkę ziemniaki.


Do włoszczyzny i ziemniaków dodajemy ziele i liść, wlewamy 3 litry wody i gotujemy.


Podsmażamy wędzonkę/boczek i cebulę, potem całość dodajemy do gotującej się zupy.


Następnie dolewamy nasz zakwas, dokładnie mieszamy i po zagotowaniu dodajemy kiełbasę...


Wszystko doprawiamy do smaku solą, pieprzem i  roztartym w dłoniach majerankiem.


Serwujemy na gorąco. 


Smacznego ! ! ! 

4 komentarze:

  1. Dobry przepis. Dziękuję:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      p.s. zakwas trzeba pomieszać z dwa razy dziennie...

      Usuń
  2. Wspaniały żurek. Dziękuje za przepis.Będę gotować pozostałe zupy.

    OdpowiedzUsuń