Domowe drożdżówki , na pewno dobre i smaczne.
Skład: 1. ciasto drożdżowe z 1 kg mąki, 40-50 g drożdży, 200 g masła,
szklanki cukru, szklanki ciepłej wody lub mleka, szczypty soli.
szklanki cukru, szklanki ciepłej wody lub mleka, szczypty soli.
***można użyć drożdży instant 2 op. po 8 g wg opisu producenta
2. Nadzienie : do 500 g twarogu dodajemy 4 łyżki cukru, cukier waniliowy,
śmietanę, a jak nie mamy, to jogurt, można również dodać dżem, konfiturę ...
Wszystkie składniki nadzienia łączymy ze sobą, dobrze mieszając...
Ciasto dzielimy, na kulki i wałkujemy- nakładamy twaróg i zawijamy...
***z czterech stron, potem łączeniem układamy na blasze do dołu
Wykładamy na blachę, smarujemy rozbitym jajkiem/pieczemy 200 st.C ~25 min...
Upieczone posypujemy cukrem pudrem, można polukrować ale po wystudzeniu.
--
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz