poniedziałek, 30 stycznia 2017

Drożdżówki z serem

Domowe drożdżówki , na pewno dobre i smaczne. 


Skład: 1. ciasto drożdżowe z 1 kg mąki, 40-50 g drożdży, 200 g masła,
 szklanki cukru, szklanki ciepłej wody lub mleka, szczypty soli.
***można użyć drożdży instant 2 op. po 8 g wg opisu producenta


2. Nadzienie : do 500 g twarogu dodajemy 4 łyżki cukru, cukier waniliowy,
 śmietanę, a  jak nie mamy, to jogurt, można również dodać dżem, konfiturę ...


Wszystkie składniki nadzienia łączymy ze sobą, dobrze mieszając... 


  Ciasto dzielimy, na kulki i wałkujemy- nakładamy twaróg i zawijamy...
***z czterech stron, potem łączeniem układamy na blasze do dołu 


Wykładamy na blachę, smarujemy rozbitym jajkiem/pieczemy 200 st.C ~25 min...
Upieczone posypujemy cukrem pudrem, można polukrować ale po wystudzeniu.


--


Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz