Niezwykły chleb, ze zwykłej mąki szymanowskiej typ 480.
Zaczyn: 2 szklanki ciepłej wody, łyżka cukru, 50 g świeżych drożdży, 4 łyżki mąki.
Wszystko razem łączymy w misce, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut.
Ciasto: 1 kg mąki, łyżka soli kamiennej, 5 łyżek oleju i wyrośnięty zaczyn.
Po wyrośnięciu zaczynu, dolewamy go do pozostałych składników i dokładnie mieszamy
łyżką lub mikserem z hakami do ciasta, gdy wszystko się połączy wówczas wyrabiamy ręcznie
żeby ciasto odchodziło od ręki, przykrywamy i odstawiamy na minimum 30 min.
Było trochę pytań, więc postaram się tutaj krótko odpowiedzieć :
1) gdyby ciasto było za suche, to dolewamy 3 łyż. wody, jeżeli za miękkie dodajemy 1 łyż. mąki.
2) można drożdże zamienić na suche 2 op. po 8g, potem robić wg zaleceń producenta.
3) typ mąki i firma//można też upiec z 450,500,650,750 wówczas dodajcie 1 lub 2 ugotowane
i rozgniecione ziemniaki-dają pulchność i świeżość// Szymanowska wg mnie jest najlepszą mąką
jakej używałem i dlatego nie potrzebuje specjalnych dodatków dla efektu miękkości...
4) jeżeli nie "czujesz " ciasta, to upiecz sobie ten chleb w foremce 25x10 lub 30x 11
w tzw.keksówce - ciasta jest na dwa chleby więc dwie blaszki.
5) sól kamienna jest zdrowa i ma mikroelementy// spożywcza jest płukana, wybielana,
ma antyzbrylacze, jodowana ... E 536 i takie różne "historie". ...
Jak ciasto podwoi swoją objętość wtedy zagniatamy je chwilę, żeby wycisnąć powietrze.
--
Jeżeli chcemy upiec bułki, to urywamy 50-60 g kawałki ciasta i z nich
wyrabiamy bułki, które układamy na blachę z papierem do pieczenia.
--
Na blaszce bułki rozpłaszczamy i przykrywamy szmatką... same wyrosną w kilkanaście minut.
Pozostałe ciasto wyrabiamy na chleb formując ręcznie na ulubiony kształt i też przykrywamy.
Teraz nastawiamy piekarnik na 200 st. C, żeby był dobrze rozgrzany.
Żeby była super chrupiąca skórka, możemy zrobić mączną pomadę, którą posmarujemy
pieczywo. Pomada: pół szklanki wody, łyżka mąki, szczypta soli- mieszamy i zagotowujemy,
przy pomocy pędzla gorącym smarujemy pieczywo przed włożeniem do piekarnika.
--
--
Bułki pieczemy w 200 st. C przez ~20 minut
--
Chleb wypiekamy około 50 minut w 200 st. C, potem sprawdzamy stukając w spód i jak
jest głuchy odgłos tzn., że chleb się upiekł, a jak nie to dopiekamy na samej kratce ~5 min.
Potem chleb studzimy minimum godzinę na kratce/desce/szmatce...
bułki natomiast można kroić po 10 minutach od wyjęcia z pieca.
Smacznego !
Super smakowicie wyglądają Twoje wypieki!
OdpowiedzUsuń:) dziękuję :) pozdrawiam :) cieszę się, że się podoba, a teraz do dzieła :) kupuj mąkę ...drożdże.... :) :) :)
UsuńChleb pierwsza klasa... i ta skórka! Mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) polecam :) zapraszam i pozdrawiam :) :) :) to trzeba upiec :)
UsuńWitam!Będzie problem z mąką 480 ja takiej nie widziałam w sklepach ja mam w domu 450,500,550,650,720.Czy z tych možna upiec?
OdpowiedzUsuń...tak można upiec z każdej :) A mąkę Szymanowską uważam za najlepszą...
Usuń...tak można upiec z każdej :) A mąkę Szymanowską uważam za najlepszą...
UsuńJak pieczemy? Góra - dół czy termoobieg?
OdpowiedzUsuńPięknie to wygląda. Biorę się za robotę 😊
Ja wlasnie piekę chlebek i bułki. Już nie mogę się doczekać.
OdpowiedzUsuńA czy zamiast świeżych drożdży można użyć suchych? Jak tak to ile?
OdpowiedzUsuńA ile w przeliczeniu na suche drożdże, o świeże w UK ciężko....
OdpowiedzUsuńChlebek i bułeczki bardzo smaczne z córką pieczemy 2 raz polecamy i dziękuję za przepis👌❤️👌
OdpowiedzUsuńChlebek super i bułeczki też
OdpowiedzUsuńDziś piekłam swój pierwszy chlebuś. Bardzo smaczny. Gorąco polecam.
OdpowiedzUsuńChlebek cudny a jak smakuje dziemuje za przepis
OdpowiedzUsuńPierwszy raz sprobowalam i wyszedl super dzieci go uwielbiaja. Dziekuje za przepis na prawdziwy chleb
OdpowiedzUsuńA można Świeże drożdże zamienić i dać drożdże instant?
OdpowiedzUsuńCzy zamiast kamiennej soli można dac sporzywcza sól?
OdpowiedzUsuńPyszny chlebek i super bułeczki.Polecam.Dziekuje za przepis.
OdpowiedzUsuń