wtorek, 9 stycznia 2018

Chleb "Szymanowski" z mąki typu 480

Niezwykły chleb, ze zwykłej mąki szymanowskiej typ 480.


Zaczyn: 2 szklanki ciepłej wody, łyżka cukru, 50 g świeżych drożdży, 4 łyżki mąki.
Wszystko razem łączymy w misce, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut.
Ciasto: 1 kg mąki, łyżka soli kamiennej, 5 łyżek oleju i wyrośnięty zaczyn.
Po wyrośnięciu zaczynu, dolewamy go do pozostałych składników i dokładnie mieszamy
 łyżką lub mikserem z hakami do ciasta, gdy wszystko się połączy wówczas wyrabiamy ręcznie
żeby ciasto odchodziło od ręki, przykrywamy i odstawiamy na minimum 30 min.
Było trochę pytań, więc postaram się tutaj krótko odpowiedzieć :
1) gdyby ciasto było za suche, to dolewamy 3 łyż. wody, jeżeli za miękkie dodajemy 1 łyż. mąki.
2)  można drożdże zamienić na suche 2 op. po 8g, potem robić wg zaleceń producenta.
3) typ mąki i firma//można też  upiec z 450,500,650,750 wówczas dodajcie 1 lub 2 ugotowane
i rozgniecione ziemniaki-dają pulchność i świeżość// Szymanowska wg mnie jest najlepszą mąką
jakej używałem i dlatego nie potrzebuje specjalnych dodatków dla efektu miękkości...
4) jeżeli nie "czujesz " ciasta, to upiecz sobie ten chleb w foremce 25x10  lub 30x 11  
w tzw.keksówce - ciasta jest na dwa chleby więc dwie blaszki.
5) sól kamienna jest zdrowa i ma mikroelementy// spożywcza jest płukana, wybielana, 
ma antyzbrylacze, jodowana ... E 536 i takie różne "historie". ...


Jak ciasto podwoi swoją objętość wtedy zagniatamy je chwilę, żeby wycisnąć powietrze.


--


Jeżeli chcemy upiec bułki, to urywamy 50-60 g kawałki ciasta i z nich
 wyrabiamy bułki, które układamy na blachę z papierem do pieczenia.


--


Na blaszce bułki rozpłaszczamy i przykrywamy szmatką... same wyrosną w kilkanaście minut.
Pozostałe ciasto wyrabiamy na chleb formując ręcznie na ulubiony kształt i też przykrywamy.
Teraz nastawiamy piekarnik na 200 st. C,  żeby był dobrze rozgrzany.


Żeby była super chrupiąca skórka, możemy zrobić mączną pomadę, którą posmarujemy
pieczywo. Pomada: pół szklanki wody, łyżka mąki, szczypta soli- mieszamy i zagotowujemy,
przy pomocy pędzla gorącym smarujemy pieczywo przed włożeniem do piekarnika.


--


--


Bułki pieczemy w 200 st. C przez ~20 minut 


--


Chleb wypiekamy około 50 minut w 200 st. C, potem sprawdzamy stukając w spód i jak 
jest głuchy odgłos tzn., że chleb się upiekł, a jak nie to dopiekamy na samej kratce ~5 min.


Potem chleb studzimy minimum godzinę na kratce/desce/szmatce... 
bułki natomiast można kroić po 10 minutach od wyjęcia z pieca.


Smacznego ! 

19 komentarzy:

  1. Super smakowicie wyglądają Twoje wypieki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) dziękuję :) pozdrawiam :) cieszę się, że się podoba, a teraz do dzieła :) kupuj mąkę ...drożdże.... :) :) :)

      Usuń
  2. Chleb pierwsza klasa... i ta skórka! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) polecam :) zapraszam i pozdrawiam :) :) :) to trzeba upiec :)

      Usuń
  3. Witam!Będzie problem z mąką 480 ja takiej nie widziałam w sklepach ja mam w domu 450,500,550,650,720.Czy z tych možna upiec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...tak można upiec z każdej :) A mąkę Szymanowską uważam za najlepszą...

      Usuń
    2. ...tak można upiec z każdej :) A mąkę Szymanowską uważam za najlepszą...

      Usuń
  4. Jak pieczemy? Góra - dół czy termoobieg?
    Pięknie to wygląda. Biorę się za robotę 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja wlasnie piekę chlebek i bułki. Już nie mogę się doczekać.

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy zamiast świeżych drożdży można użyć suchych? Jak tak to ile?

    OdpowiedzUsuń
  7. A ile w przeliczeniu na suche drożdże, o świeże w UK ciężko....

    OdpowiedzUsuń
  8. Chlebek i bułeczki bardzo smaczne z córką pieczemy 2 raz polecamy i dziękuję za przepis👌❤️👌

    OdpowiedzUsuń
  9. Chlebek super i bułeczki też

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziś piekłam swój pierwszy chlebuś. Bardzo smaczny. Gorąco polecam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Chlebek cudny a jak smakuje dziemuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  12. Pierwszy raz sprobowalam i wyszedl super dzieci go uwielbiaja. Dziekuje za przepis na prawdziwy chleb

    OdpowiedzUsuń
  13. A można Świeże drożdże zamienić i dać drożdże instant?

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy zamiast kamiennej soli można dac sporzywcza sól?

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszny chlebek i super bułeczki.Polecam.Dziekuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń