wtorek, 9 stycznia 2018

Chleb "Szymanowski" z mąki typu 480

Niezwykły chleb, ze zwykłej mąki szymanowskiej typ 480.


Zaczyn: 2 szklanki ciepłej wody, łyżka cukru, 50 g świeżych drożdży, 4 łyżki mąki.
Wszystko razem łączymy w misce, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut.
Ciasto: 1 kg mąki, łyżka soli kamiennej, 5 łyżek oleju i wyrośnięty zaczyn.
Po wyrośnięciu zaczynu, dolewamy go do pozostałych składników i dokładnie mieszamy
 łyżką lub mikserem z hakami do ciasta, gdy wszystko się połączy wówczas wyrabiamy ręcznie
żeby ciasto odchodziło od ręki, przykrywamy i odstawiamy na minimum 30 min.
***gdyby ciasto było za suche, to dolewamy 3 łyż. wody, jeżeli za miękkie dodajemy 1 łyż. mąki.


Jak ciasto podwoi swoją objętość wtedy zagniatamy je chwilę, żeby wycisnąć powietrze.


--


Jeżeli chcemy upiec bułki, to urywamy 50-60 g kawałki ciasta i z nich
 wyrabiamy bułki, które układamy na blachę z papierem do pieczenia.


--


Na blaszce bułki rozpłaszczamy i przykrywamy szmatką... same wyrosną w kilkanaście minut.
Pozostałe ciasto wyrabiamy na chleb formując ręcznie na ulubiony kształt i też przykrywamy.
Teraz nastawiamy piekarnik na 200 st. C,  żeby był dobrze rozgrzany.


Żeby była super chrupiąca skórka, możemy zrobić mączną pomadę, którą posmarujemy
pieczywo. Pomada: pół szklanki wody, łyżka mąki, szczypta soli- mieszamy i zagotowujemy,
przy pomocy pędzla gorącym smarujemy pieczywo przed włożeniem do piekarnika.


--


--


Bułki pieczemy w 200 st. C przez ~20 minut 


--


Chleb wypiekamy około 50 minut w 200 st. C, potem sprawdzamy stukając w spód i jak 
jest głuchy odgłos tzn., że chleb się upiekł, a jak nie to dopiekamy na samej kratce ~5 min.


Potem chleb studzimy minimum godzinę na kratce/desce/szmatce... 
bułki natomiast można kroić po 10 minutach od wyjęcia z pieca.


Smacznego ! 

4 komentarze:

  1. Super smakowicie wyglądają Twoje wypieki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) dziękuję :) pozdrawiam :) cieszę się, że się podoba, a teraz do dzieła :) kupuj mąkę ...drożdże.... :) :) :)

      Usuń
  2. Chleb pierwsza klasa... i ta skórka! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) polecam :) zapraszam i pozdrawiam :) :) :) to trzeba upiec :)

      Usuń