wtorek, 12 grudnia 2017

Chleb pszenny wieloziarnisty

Pyszny pszenny chleb z ziarnami, który możemy upiec na każdą okazję.


--


Potrzebujemy 1 kg mąki pszennej typ 650, 40-50 g drożdży, ~2 szkl. ciepłej
 wody, 1 łyżkę soli, 1 łyżkę cukru, 2 średnie ziemniaki, po garści ziaren maku,
 siemienia, słonecznika, sezamu, ... *** drożdże mogą być instant, robimy 
wówczas wg wskazówek producenta-które są na opakowaniu. 
*** jeżeli chcesz użyj innej mąki 450-500-750, a jak masz mąkę ciemną
1850 czy 2000 to wymieszaj 50/50 tj. 3szkl. / 3 szkl. 
Zaczyn: do wody wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i 3 łyżki mąki, mieszamy, przykryte odstawiamy na 10-15 minut w ciepły kąt do wyrośnięcia. Pozostałe produkty wsypujemy do miski, ziemniaki ucieramy na drobnej 
tarce i tez dodajemy do suchych produktów.


--


Wyrośnięty zaczyn wlewamy do mieszanki z mąką i mieszamy dokładnie
 łyżką lub mikserem z hakami do mieszania ciasta. 


Po wymieszaniu ciasto wyrabiamy ręcznie, gdy jest za suche dolewamy
 3-5 łyżek wody lub oleju, jak jest za bardzo mokre  dosypujemy kilka
1-2 łyżki mąki i wyrabiamy tak, że  dobrze odchodzić od miski i od ręki.


Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na czas podwojenia objętości ~60 min. lub dłużej- nie musimy się spieszyć. 


--


Potem jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na dwie części i formujemy chleby
 do wypieku lub możemy włożyć do 2 foremek keksówek 25cmx10cm,
 przykrywamy na 30 minut niech sobie podrośnie, nabierze pulchności. 
Włączamy piekarnik na 200 st.C żeby był nagrzany, gdy zaczniemy piec chleb.


--


Przed pieczeniem smarujemy chleby rozbitym jajkiem i posypujemy nasionami.
Żeby nasze bochenki nie pękały w dziwnych miejscach, to je nacinamy.


Pieczemy w 200 st.C ~50-60 minut, w funkcji góra/dół na środkowej szynie.
Po włożeniu chleba do piekarnika, spryskujemy wodą obficie spód piekarnika,
albo wstawiamy miskę z wrzątkiem na dołną blachę.

  
Jak chleby się upieką, to wyciągamy je i sprawdzamy stukając w spód czy 
jest głuchy odgłos, jeżeli tak tzn., że się upiekły, jak nie to dopiekamy 
wkładając z powrotem do pieca na 3-5 min. na samą kratkę.


Studzimy na desce, kratce lub w koszyku minimum przez  1 h i potem 
bardzo ostrym nożem kroimy.


--


Smacznego !!! 

13 komentarzy:

  1. Pieke chleby jakoszalala odkad znalalzam ten swietny blog nastepnym razem przesle zdjecie mojego chlebka, mieszkam poza granicami polski i taki chleb to tutaj skarb pozdrawiam i zycze wszytkiego najlepszego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ! Wielkie dzięki za miłe słowa :) Pozdrawiam i polecam też inne domowe jedzenie :) Proszę zajrzeć do innych zakładek na górze strony np. mięso wędliny ... bez wędzenia i cudowania różne dobre wyroby :) ....

      Usuń
  2. Dla Wszystkich Podlaskow w Nowym Roku 2018 serdecznosci, duzo zdrowka, milosci, spokoju i tylko dobrych ludzi na drodze. Pozdrawiam serdecznie :-***

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję ;-) serdecznie...wszystko się przyda, bo nie jest łatwo :)
    A Tobie Zdrowia i Szczęścia Życzę :) ... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy inna mąka może być czy tylko 650?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsza jest Szymanowska 480 i 750 :) a tak to z różnych mąk piekłem :) 650 jest zawsze dostępna w biedronce, a tych mam 3 koło siebie :) Mąki możesz pomieszać :) Na górze strony w pasku jest zakładka "pieczywo" tam zajrzyj jest kilkanaście chlebów do wyboru... Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. a czy zamiast drożdży to zakwas chlebowy można dać?

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam,drożdże w proszku czy świeże

    OdpowiedzUsuń
  7. a ziemniaki co daje,czy nie muszę go dodawać?!

    OdpowiedzUsuń
  8. Darku, ziemniaki mają być surowe czy ugotowane? I czy mąka typ 450 może być..?

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzień dobry. Mam pytanie czy ten chlebek mogę zmieszać z mąką typ 500i mąką mytnua typ 2000?

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy mogę dać do tego chlebka mąkę pszenna typ 500i żytnia typ2000? Jak tak to proszę mi podać proporcje.

    OdpowiedzUsuń