poniedziałek, 4 grudnia 2017

Leczo warzywne

Pyszne leczo warzywne, bardzo dobre danie na  obiady i gorące kolacje.
***opcjonalnie możemy dodać kiełbasy i będzie klasyczne :) 


--


Skład: 1 kg papryki, 1 kg cukinii, 0,5 kg mini pieczarek, 3-4 cebule, 5-10 ząbków
 czosnku, 0,75 kg włoszczyzny, 2 koncentraty pomidorowe, ~0,5 kg ogórków
 słodko kwaśnych, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczka
 pieprzu, łyżeczka soli, łyżka oregano, czubata łyżka papryki w proszku, 1/2 kostki smalcu~100g *** opcjonalnie ostre chili/cayenne w proszku-łyżeczka.


Warzywa czyścimy/ kroimy, następnie gotujemy smaczne danie jednogarnkowe.
Do dużego garnka wkładamy smalec i na rozpuszczony wrzucamy pokrojoną cebulę, następnie wkładamy-cukinię i paprykę, mieszamy i przykrywamy garnek.


Jak się lekko poddusi dodajemy kolejne składniki: pieczarki, ogórki, włoszczyznę.


--


--


Gdy wszystko się dobrze poddusi/zmięknie i puszczą soki, to 
wtedy całość zalewamy 1,5- 2 litrów wody i dodajemy przyprawy. 


--


--


--


Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy, który wszystko połaczy. 


Całość przegotowujemy razem około 3-5 minut i serwujemy na gorąco.


Jeżeli przygotujecie w  takiej ilości jak w opisie, to wówczas możecie 
 część potrawy zamrozić na potem- wekowania - akurat- nie polecam,
 bo nie zawsze  się udaje, chyba należy pasteryzować dwa razy.
  

Smacznego !!! 

2 komentarze:

  1. Ja robię leczo na bazie zielonych pomidorów, jako konserwant. Bez pieczarek. Na świeżo pieczarki mogą być, ale do słoików nie, nawet gdyby gotować kilka razy. Cebula, czosnek zielone pomidory, potem warzywa wszelkie, potem papryka, ja dodaję też papryczki chili, pod koniec cukinia, czerwone pomidory lub przecier. Oczywiście przyprawy jak u Ciebie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) :) :) każdy sposób jest dobry :) jak smakuje i jest dobrze zrobione :) Pozdrawiam :)

      Usuń