Galaretka, to chyba każdy lubi i warto sobie przygotować.
Skład: mięso gotowane z kurczaka-dokładnie oddzielone od kości, rosół, ugotowane jajka, ugotowana marchewka z groszkiem, żelatyna spożywcza.
Kurczaka gotujemy jak na rosół min. przez 60-120 minut, żeby mięso
samo odchodziło, potem z rosołu odławiamy-przez sito- mięso
i warzywa, aby nie zostały jakieś kostki..
Do przygotowanych naczyń,... nakładamy ugotowane jajka, potem dodajemy
wcześniej ugotowane- marchew z groszkiem, ...i następnie oczywiście
dodajemy mięso z kurczaka porwane na kawałki. Gdy wszystkie
naczynia są zapełnione, to zalewamy całość rosołem z żelatyną.
--
--
--
Po wystudzeniu, chowamy wszystko do lodówki na kilka godzin.
Jak galaretki stężeją, delikatnie wyjmujemy na talerze i serwujemy.
Jako przyprawa wystarczy tylko trochę octu lub sok z cytryny.
Smacznego !!!
Dobre dla więcej osób, czekając na gości.
OdpowiedzUsuń:) zawsze dobre :) nawet bez gości :) jak zdążę, to dzisiaj już powtórka :) Pozdrawiam :)
Usuń