poniedziałek, 4 grudnia 2017

Galaretki z kurczakiem i nie tylko

Galaretka, to chyba każdy lubi i warto sobie przygotować.


Skład: mięso gotowane z kurczaka-dokładnie oddzielone od kości, rosół, ugotowane jajka, ugotowana marchewka z groszkiem, żelatyna spożywcza.
Kurczaka gotujemy jak na rosół min. przez 60-120 minut, żeby mięso
 samo  odchodziło, potem z rosołu odławiamy-przez sito- mięso
 i warzywa, aby nie zostały jakieś kostki..


Do trochę przestudzonego rosołu, dodajemy żelatynę i dobrze mieszamy


  Do przygotowanych naczyń,... nakładamy ugotowane jajka, potem dodajemy
wcześniej ugotowane- marchew z groszkiem,  ...i następnie oczywiście
 dodajemy mięso z kurczaka porwane na kawałki. Gdy wszystkie 
naczynia są zapełnione, to zalewamy całość rosołem z żelatyną.


--


--


--


Po wystudzeniu, chowamy wszystko do lodówki na kilka godzin.
Jak galaretki stężeją, delikatnie wyjmujemy na talerze i serwujemy.
Jako przyprawa wystarczy tylko trochę octu lub sok z cytryny.


Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. Dobre dla więcej osób, czekając na gości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) zawsze dobre :) nawet bez gości :) jak zdążę, to dzisiaj już powtórka :) Pozdrawiam :)

      Usuń