Polecam rogaliki, które szybko można przygotować i cieszyć się smakiem.
Skład: mąka 450 1 kg, drożdże 40-50 g, masło 100 g, mleko ciepłe ~300 ml,
cukier 1 łyżka, sól szczypta, 2 jajka + 1 jajko do posmarowania, dżem/konfitura
~ 150-200 g, ziarna sezamu lub maku 4-5 łyżek do posypania.
Z mleka, cukru, drożdży i 2 łyżek mąki robimy zaczyn.
-składniki mieszamy razem, przykrywamy na 10 min. do wyrośnięcia.
W tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło i sól- mieszamy.
Potem do suchych produktów wlewamy zaczyn i wyrabiamy ciasto,
które odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte na 60 minut do wyrośnięcia.
Potem lekko zagniatamy ciasto, dzielimy na części i wałkujemy.
Rozwałkowane placki dzielimy na 8 części, smarujemy dżemem i zwijamy.
Tak przygotowane rogaliki układamy na blachę z papierem do pieczenia,
gdy zaczną rosnąć, smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w funkcji góra dół 200 st.C / 15 minut.
Po pieczeniu czekamy ~5 minut żeby przestygły i już... mamy gotowe rogale.
Smacznego !!!
pyszne i efektowne :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podoba :) Pozdrawiam :)
UsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń:) polecam wypróbować :) :) :) pozdrawiam :)
Usuń