czwartek, 30 listopada 2017

Rogaliki

Polecam  rogaliki, które szybko można przygotować i cieszyć się smakiem.


Skład: mąka 450 1 kg, drożdże 40-50 g, masło 100 g, mleko ciepłe ~300 ml,
 cukier 1 łyżka, sól szczypta,  2 jajka + 1 jajko do posmarowania, dżem/konfitura
~ 150-200 g, ziarna sezamu lub maku  4-5 łyżek do posypania.


Z mleka, cukru, drożdży i 2 łyżek mąki robimy zaczyn.
 -składniki mieszamy razem, przykrywamy na 10 min. do wyrośnięcia.
W  tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło i sól- mieszamy.
Potem do suchych produktów wlewamy  zaczyn i wyrabiamy ciasto, 
które odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte na 60 minut do wyrośnięcia.


Potem lekko zagniatamy ciasto, dzielimy na części i wałkujemy.
Rozwałkowane placki dzielimy na 8 części, smarujemy dżemem i zwijamy.
Tak przygotowane rogaliki układamy na blachę z papierem do pieczenia,
gdy zaczną rosnąć, smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy sezamem.


Pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w funkcji góra dół 200 st.C / 15 minut.


Po pieczeniu czekamy ~5 minut żeby przestygły i już... mamy gotowe rogale.


Smacznego !!! 

4 komentarze: