piątek, 24 listopada 2017

Pierogi ziemniaczane z wędzonym serem

Przepyszne pierogi z gotowanymi ziemniakami, dodatkowo dosmaczone wędzonym serem.


--


Farsz: 1 kg utłuczonych i wcześniej ugotowanych ziemniaków, 200 g wędzonego sera typu 
włoskiego, 3 cebule, 2 jajka, czubata łyżka majeranku, łyżeczka pieprzu, łyżeczka płaska soli.


--


Cebulę kroimy, dusimy i dorzucamy do pozostałych składników tj. utłuczonych ziemniaków, 
pokruszonego sera, wbitych jaj, dosypanych przypraw...wszystko dokładnie mieszamy.


Ciasto: 1 kg mąki, czubata łyżka soli, jajko, pół szklanki oleju i 400-500 ml mocno ciepłej wody.
Wyrabiamy początkowo łyżką, dolewając stopniowo wody, następnie posypujemy dłonie mąką
i wyrabiamy ręcznie, aż ciasto odejdzie od ręki. Odstawiamy na 20-30 min. przykryte.


--


Potem ciasto dzielimy na części, wałkujemy, wycinamy i lepimy pierogi.


Gotujemy w osolonej wodzie, w dużym garnku partiami. Po wypłynięciu pierogów
gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Następnie wyławiamy i hartujemy chwilę w zimnej wodzie.


Serwujemy na gorąco okraszone cebulką lub skwarkami...


...możemy również odsmażyć na chrupiąco i takie polecam :) 


Smacznego !

2 komentarze:

  1. Genialny pomysł na nadzienie, muszą bosko smakować! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ....:) podwędzony ser podkręcił smak :) polecam :) bardzo dobre ... a odsmażane są de luxe :)

      Usuń