czwartek, 16 listopada 2017

Chleb paprykowy

Dobry paprykowo-pszenny chleb, to smaczny wypiek dla każdego, kto lubi swojskie pieczywo.


1kg mąki typ 650 przesiewamy do miski, dosypujemy 1 łyżkę soli i mieszamy.
W drugiej misce robimy zaczyn z 2 szkl. ciepłej wody, 1 łyżki cukru, 50 g drożdży, 4 łyżek mąki.
  

Zaczyn przykrywamy na 10 min. do czasu gdy wyrośnie, potem dolewamy go do mąki z solą.


Dodatkowo dosypujemy czubatą łyżkę papryki, dolewamy 3-5 łyżek oleju i 3-4 łyżki octu.


Wszystko dokładnie mieszamy i potem wyrabiamy ręcznie na jednolitą masę, która odchodzi 
od ręki jak również od miski. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki.


--


W lodówce trzymamy minimum 1 h , u mnie była to cała noc.


Potem ciasto zagniatamy, dzielimy na części i wyrabiamy chlebki na blachę lub do foremek.


Znowu przykrywamy i jak trochę urosną, smarujemy rozbitym jajkiem, nacinamy i wkładamy
 do nagrzanego piekarnika, który spryskujemy wodą, lub wkładamy miskę z gorącą wodą.


--


Pieczemy w 200 st. C / 50-60 minut. (zależy od piekarnika) 
Po upieczeniu stukamy w spód chleba i jak jest głuchy odgłos, to jest upieczony, 
jeżeli nie to dopiekamy na samej kratce 3-5 minut.


Smacznego !!! 

2 komentarze: