czwartek, 7 grudnia 2017

Wieprzowina zapiekana w kiszonej kapuście

Doskonała, rozgrzewająca zapiekanka na zimowe obiady.


--


Skład: wieprzowina 0,5-07 kg, kapusta 1 kg, smalec 100 g, sól i pieprz, 2 marchewki.
Opcjonalnie pieczarki i brukselka, które urozmaicą i tak już dobry smak kapusty z mięsem.


Mięso płuczemy dokładnie w zimnej wodzie i osuszamy, potem kroimy na kawałki, 
które włożymy do kapusty. Ja wykorzystałem mięso ze schabu, które w sprzedaży jest podane
z dużym nadmiarem nie schabu :) więc oddzielamy jedno od drugiego i mięso na kotlety zostawiamy 
na kolejny obiad, a pozostałe wykorzystujemy np. do nasze kapuścianej zapiekanki.


Kapustę próbujemy i płuczemy/odciskamy z niej kwas, następnie kroimy.
Do mocno wysmarowanego smalcem naczynia nakładamy połowę kapusty.


Na kapustę wykładamy pokrojone mięso i lekko oprószamy solą z pieprzem.
Jak mięso jest wyłożone dodajemy pozostałą kapustę, smalec i utartą marchewkę.


Jeżeli mamy pieczarki lub jakieś inne dodatki, to dokładamy na wierzch .


Całość zapiekamy w 200 st.C 60-70 minut.
Serwujemy na gorąco, z pieczywem lub ziemniakami.


Smacznego ! ! ! 

2 komentarze:

  1. brak zdjęcia porcji w przekroju

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) oj AJKA nie można mieć wszystkiego :) ... musisz zrobić zapiekankę i pstryknąć zdjęcie :) ja już nie mam czego pstrykać :)

      Usuń