piątek, 26 stycznia 2018

Schab pieczony w cebuli

Bardzo smaczny schab, na różne okazje: do obiadu, na kolację, a po wystudzeniu do kanapek.


--


Schab ~1,5- 1,7 kg, cebula 8-10 szt., smalec 70-100 g, łyżka soli, łyżka papryki, 1/2 łyżki pieprzu.
Mięso płuczemy w zimnej wodzie, potem odcinamy kawałki, które nadają się na gulasz...


W tak przygotowany schab wcieramy sól, czekamy 3-5 min., potem posypujemy pieprzem
 i papryką, cebulę obieramy i kroimy, smalec wykładamy do naczynia żaroodpornego.


Przyprawiony schab chowamy do lodówki na 1-2 godz. lub nie, bo ja wstawiłem od razu
nacięty schab do naczynia, gdzie najpierw włożyłem grubo pokrojoną cebulę- na dno i boki...
  

--


Pieczemy w dwóch etapach, w piekarniku ustawionym na 200 st. 70 min.  
pod przykryciem i 20 min. bez pokrywki dla przypieczenia mięsa. 


--


Po upieczeniu mięso zostawiamy jeszcze minimum 15 minut w piecu.
Potem serwujemy w zależności od potrzeb i apetytów.


Smacznego !

4 komentarze: