Bardzo smaczny schab, na różne okazje: do obiadu, na kolację, a po wystudzeniu do kanapek.
--
Schab ~1,5- 1,7 kg, cebula 8-10 szt., smalec 70-100 g, łyżka soli, łyżka papryki, 1/2 łyżki pieprzu.
Mięso płuczemy w zimnej wodzie, potem odcinamy kawałki, które nadają się na gulasz...
W tak przygotowany schab wcieramy sól, czekamy 3-5 min., potem posypujemy pieprzem
i papryką, cebulę obieramy i kroimy, smalec wykładamy do naczynia żaroodpornego.
Przyprawiony schab chowamy do lodówki na 1-2 godz. lub nie, bo ja wstawiłem od razu
nacięty schab do naczynia, gdzie najpierw włożyłem grubo pokrojoną cebulę- na dno i boki...
--
Pieczemy w dwóch etapach, w piekarniku ustawionym na 200 st. 70 min.
pod przykryciem i 20 min. bez pokrywki dla przypieczenia mięsa.
--
Po upieczeniu mięso zostawiamy jeszcze minimum 15 minut w piecu.
Potem serwujemy w zależności od potrzeb i apetytów.
Smacznego !
bardzo pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńPolecam :) :) schodzi jak ciepłe bułki :) Pozdrawiam !
UsuńNo to już mam pomysł na dzisiejszy obiad.
OdpowiedzUsuńWitam i cieszę się, że się podoba :) Pozdrawiam :)
Usuń