środa, 16 marca 2016

Deser z gruszką

Deser z  gruszką, w kremie "brulee" :) Oczywiście, że powiedzieć tutaj
deser "creme brulee" to przesada, bo prawdziwy zjemy we Francji...
Tutaj przedstawiam przepis na super smaczny deser w stylu "brulee" :)   


--


Ciasto: mąka 2 szkl. , sól szczypta,cukier 2 łyżki, jajko 1 , masło 1/2 kostki.


Wkład: gruszki 8-10 szt., masło 2 łyżki, cukier 2 łyżki, woda 1 szklanka.


Ciasto: składniki włożyć do miski -wyrobić, włożyć do lodówki na 30min. 


Gruszki  obrać, połowę pokroić i podsmażyć na maśle, pozostałe włożyć
 do garnka zalać wodą i zagotować z 2 łyż. cukru/ ~8 min, odcedzić/ostudzić.


Zalewka: żółtka jaj 4szt., jajko 1szt., śmietana 30% 2 szkl. , cukier pół szklanki.


 Wyjąć z lodówki schłodzone ciasto i rozwałkować na 5 mm,  włożyć do 
formy (śred.nicy ~26cm x wys.6-7cm) tak żeby zachodziło na boki.


 Potem dodajemy do środka podsmażone gruszki  i pionowo ustawiamy 
całe surowe gruchy- wcześniej obrane i wydrążone. 


--


--


 To wszystko następnie  zalewamy dobrze zmiksowaną zalewką
 i wstawiamy do nagrzanego wcześniej do 180 st. C piekarnika
 na  45 min. w funkcji góra/dół , potem -zmniejszamy  temperaturę
 w piekarniku na 170 st. C i pieczemy jeszcze przez 30 min.


--


 Potem schłodzony deser wkładamy do lodówki minimum 3-5 h, 
Serwujemy na zimno. Można przed podaniem skarmelizować 
na patelni cukier i polać nim każdą porcję. 


--


--

                                        
                                        Smacznego !!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz